ILAMI 2021 New

מערכת חכמה לטיפול בחולי פרקינסון

אמיר גליק 1 תומס קרפטי 2,3 הדס לוי 2 רפאל ברק ברכאן 2 ערן קצב 2,3 חן פנקר 3 אמיתי ציניס 3 ניקול ניקישנקו 3 נועם מידני 3 שחר מויאל 3
1המחלקה לנוירולוגיה – היחידה להפרעות תנועה, מרכז רפואי רבין – בית החולים בילינסון, תל אביב, ישראל
2המחלקה לטכנולוגיות דיגיטליות ברפואה, Hit מכון טכנולוגי חולון, חולון, ישראל
3הפקולטה למדעים, Hit מכון טכנולוגי חולון, חולון, ישראל

רקע: בישראל קיימים כ-35 אלף אנשים המאובחנים כחולים במחלת פרקינסון. המחלה הינה מחלה ניוונית, המאופיינת בירידה בתפקוד הפיזי והקוגניטיבי של המטופל. בנוסף, בישראל כמו במקומות אחרים בעולם, יש מספר מצומצם של רופאים המומחים באיזון תרופתי של חולי פרקינסון (כ-14 מומחים). משכך, חולי פרקינסון ממתינים לתורים למומחים משך חודשים רבים, ולא כולם זוכים לטיפול אצל מומחה במחלה. הטיפול במחלה אינו טריוויאלי ומצריך שינויים רבים בטיפול (שינוי בתרופות ובמינונים), בהתאם לפרמטרים שונים. הקושי באיזון חולי פרקינסון הינו בשל ריבוי התרופות, תופעות הלוואי והצורך באיזון עדין של זמני נטילת התרופות והמינונים השונים.

כיום, המומחים המטפלים במחלה משתמשים בדו"ח בשם "יומני האוזר" על מנת לשחזר את מצבו לידנית בדף, משימה קשה למטופל, ובה בעת עדיין חסר מידע רב בין הביקורים, מה שמצריך את המומחה לעבד את המידע תוך כדי הביקור ובזמן הקצר העומד לרשותו.

מטרה: מטרת ההצעה היא להעריך את היעילות והכדאיות (הקלינית והכלכלית) של ניהול המחלה מרחוק, בצורה אופטימלית, באמצעות מערכת קיימת האוספת מידע רלבנטי בצורה קלה ונוחה למטופל לאורך זמן, מעבדת את המידע ומציגה תובנות למומחה;

תוצאות וממצאים עיקריים: המערכת שפותחה מאפשרת למטופל לדווח אודות מצבו מספר פעמים ביום, לרבות על מועדי נטילת התרופות ותופעות שונות. בכך מתאפשר למומחה לקבל תמונת מצב אמיתית ומתומצתת אודות השפעת הטיפול התרופתי על מצב המטופל לאורך זמן, ולהמליץ על שינויים, מרחוק ולפי הצורך, באופן שמשפר את התפקוד של המטופל ומונע או מפחית את תופעות הלוואי.

מסקנות ותובנות: נראה כי המערכת נותנת מענה הולם למטופל ולמומחה, בכך שהיא מאפשרת איזון תרופתי במחלת הפרקינסון ללא צורך בהגעה למרפאה.

תרומה והשלכות להמשך: המחקר אמור לאשש את ההנחה כי מערכת זו עשויה לאפשר הנגשה טובה יותר של מומחים במחלת פרקינסון לטובת המטופלים בכל רחבי הארץ. בנוסף, איסוף הנתונים לאורך זמן יהווה בהמשך בסיס למערכת חוכמה תומכת החלטה, אשר תאפשר להמליץ לרופאים הפחות בקיאים באיזון חולי פרקינסון על אופני איזון אופטימליים ולטייב את הטיפול הרפואי.