גרונטולוגיה 2022

המשולש הבלתי אפשרי- החיים במחיצת מטפל סעודי זר-אתגרים פסיכולוגים והצעות להתערבות פסיכולוגית

ליאורה בר-טור
התכנית לפסיכולוגיה קלינית של הבגרות והזיקנה, המרכז האקדמי רופין

המטרה: לדון בסוגיות העקריות העולות בהתמודדות הפסיכולוגית של זקנים עם החיים במחיצת מטפל סיעודי זר ולהציע מודל להתערבות טפולית מתאימה.

כניסתו של מטפל זר לביתם של זוג זקנים עשוי להוות איום וקושי לזקן החולה אך גם לבת או לבן זוגו. המציאות החדשה שנוצרת יחד עם השהות הממושכת בבית עם אדם זר בהיעדר אפשרות לפרטיות מלאה ולמרחב אישי עשוייה לעורר לחצים רבים ולפגוע בבריאות הנפשית של הזקנים אך גם של בן/בת הזוג.

תוצג התערבות טיפולית באשה בת 85 מטפלת עיקרית . האישה סבלה ממצוקה רגשית גדולה בהתמודדות עם בעל תשוש וכניסתה של מטפלת סעודית להתגורר בביתם בעיצומה של מגיפת הקורונה. מצוקה זאת התעצמה בעקבות הסגר והובילה להתפתחות של דלוזיה פרנואידית. במהלך הטפול הצליחה האישה לגייס כלים להתמודדות יעילה עם האתגרים הכרוכים בחיים משותפים עם מטפלת סעודית זרה, הדלוזיות הפאראנואידיות פחתו באופן ניכר ועיקר הטפול מתמקד כיום בחיזוק הדמוי והערך העצמי של האישה . הטפול הפסיכולוגי משלב אסטרטגיות של הזדקנות חיובית וגישה נרטיבית לטפול באוכלוסייה הזקנה.

מסקנות: כניסתו של מטפל סעודי לביתם של הזקנים מחייב הדרכה וליווי פסיכולוגי הכולל מעבר להנחיות לגבי הטפול הסעודי וכללים פורמליים של העסקת מטפל זר גם פסיכואדוקציה לזקנים, לבני/ות זוגם, ולמטפלים הסעודיים. בעיקר יש צורך ללוות ולתמוך בבני הזוג במעבר בין החיים בזוג לחיים בשלישיה עם המורכבויות המעשיות והפסיכולוגיות הכרוכות בכניסה של מטפל/ת זר/ה מרקע תרבותי שונה למרחב הפרטי והאינטימי של הזקנים.