גרונטולוגיה 2022

משחק חכם לאנשים עם דמנציה (SG4D)- האם זה יכול להשפיע לטובה על האינטלגנציה הרגשית והחברתית (ESI) של אנשים עם דמנציה?

רחל ברנבאום 1 חריקליה טיראקי 1 דבורה מרכוס 1 עדי רוזן 1 טוביה ריבוק 1 יהודית אביקסר 1 דפנה נפרשטוק 1 ראם באום 2 בועז בן דוד 2
1מחקר, מלב"ב
2בית ספר ברוך איבצ'ר לפסיכולוגיה, אוניברסיטת רייכמן

מטרות: רוב המחקרים היום הקשורים לאנשים עם דמנציה מתמקדים בשינויים הקוגניטיביים. שיטה יותר יצירתית היא לחקור דרכים לשמר ולשפר את התפקוד, התקשורת, ואיכות החיים על ידי חיזוק כישורים שנותרו להם כגון אינטליגנציה רגשית וחברתית (ESI).

מטרת מחקר זה היא בדיקת היתכנות של השימוש במשחק חכם והשפעתו על האינטליגנציה הרגשית והחברתית של האנשים שמשתמשים בו. המשחק פותח במיוחד לאנשים עם דמנציה (SG4D) ובעזרתם.

שיטות: 27 אנשים עם דמנציה, השתמשו במשחק (SG4D) במשך 12 שבועות, פעמיים בשבוע. נאספו נתונים כמותיים ואיכותניים רבים על כל מפגש. מחקר זה התמקד בניתוח הנתונים הכמותיים והאיכותניים הקשורים לאינטליגנציה רגשית וחברתית (ESI) על סמך המודל של בר-און.

ממצאים: ניתוח הנתונים הכמותיים הראה שציוני ה-ESI של האנשים עם דמנציה עם ציונים גבוהים ב- MOCA וגם אלו עם ציונים נמוכים ב MOCA היו שווים. ניתוח הנתונים האיכותניים מצא 9 קטגוריות של מודל ה- ESI של בר-און אצל האנשים עם דמנציה שהשתמשו במשחק.

מסקנות: למרות שאין תרופה שיכולה לעצור את ההתדרדרות שנגרמת על ידי דמנציה, התערבויות הקשורות ל- ESI אולי יכולים להשפיע לטובה על איכות החיים של אנשים עם דמנציה. המחקר הראה שמשחק חכם יכול להשפיע על ה- ESI ולעורר תגובות וכישורים הקשורים לאמפתיה, תקשורת, ומודעות עצמית. השימוש במשחקים חכמים לחזק ולתרגל כישורים חברתיים הוא תחום שאולי יעזור בהפגת הבדידות המצויה באנשים עם דמנציה. אפילו אם מטרת משחקים אלו לאו דווקא לשפר תפקוד קוגניטיבי המשחק גם יכול להשפיע בתחום הזה. משחקים אלו יכולים גם להיות כלי לחבר בין האדם עם דמנציה ומטפליו. יש צורך במחקרים רחבים יותר בתחום הזה.