גרונטולוגיה 2022

הנחיית קבוצות פסיכו-חינוכיות להעצמת נשים מעל גיל 60 בגישות האקזיסטנציאליזם והלוגותרפיה

סוניה פאו
גרונטולוגיה ועבודה סוציאלית, אוניברסיטת חיפה והמרכז האקדמי רופין

מטרת ההרצאה: להרחיב על אפיוני ההנחייה בקבוצות פסיכו-חינוכיות לנשים מעל גיל 60 המקדמים דיון פתוח באוירה של קבלה, כבוד וחמלה. האפיונים נלקחים מעולמות הלוגותרפיה והאקזיסטנציאליזם וכוללים בין היתר: הקשבה תוך נוכחות מלאה ומתן תוקף לדבריה של כל משתתפת, צניעות בקרב המנחה, קידום חשיבה עצמיאת של כל משתתפת תוך הבנה כי כל אחת המומחית להרגשה הפנימית האישית שלה, כנות ואותנטיות.

שיטות: הנחיית קבוצות פסיכו-חינוכיות לבנות הגיל השלישי היא התמחות בפני עצמה. המשתתפות בקבוצות נשים אלה הן דעתניות, בעלות ניסיון חיים, הן נשים שעבדו בדרך כלל ופיתחו לעצמן השקפות חיים. יחד עם זאת, הפרישה מעבודה והכניסה הרשמית לגיל זקנה, משנות את מהלך החיים. בנוסף, תקופת חיים החדשה עשויה להציף סוגיות שאולי עוררו מורכבויות לפני כן, אך הודחקו במהלך החיים. סוגיות אלה יכולות להיות בין היתר התמודדות עם לחצים, יחסים בתוך המשפחה, קושי ביצירת קשרים חברתיים. כמו כן, נתונים סטטיסטיים מראים כי נשים בגילאים מבוגרים סובלות מבריאות פיזית ונפשית ירודה בהשוואה לגברים. בקבוצות בגישה הפסיכו-חינוכית הדגש הוא על מתן מידע וידע ובו בזמן מתן תמיכה רגשית. אוירה פתוחה ומקבלת עשויה לעודד תחושת שייכות ולאפשר בחינת סוגיות אישיות וחברתיות (בדוגמת נושאים שצויינו לעיל) התורמת להתפתחות אישית ולחיזוק הבטחון העצמי.

ממצאים: נשים העדו כי ההקשבה והגישה החיובית גרמו להן להיפתח לאחרות ולא לפחד לאמץ הסתכלות אלטרנטיבית על הדברים. נשים מצאו משמעויות חדשות בחייהן בעיסוקיהן החדשים ואמרו כי טוב להן יותר בחייהן והן יותר רגועות.

מסקנות: הנחיית קבוצות פסיכו-חינוכיות באוירה שוויונית, מכבדת ופתוחה עשויה לעזור לנשים לסמוך על עצמן

ולהעצימן בגילאים מבוגרים. התפתחות אישית וצמיחה עשויות להוסיף לבריאות הנפשית והפיזית ולמנוע מחלות ו/או ביקורי רופאים.