גרונטולוגיה 2022

מה מסביר את איכות חיים בעידן מגיפת הקורונה בקרב קשישים עם וללא מגבלה תפקודית - עיסוקים? תפיסת נגישות סביבת המגורים?

אורית שגב-יעקובובסקי 1 אפרים שפירא 2
1ריפוי בעיסוק, אוניברסיטת אריאל
2ניהול מערכות בריאות, אוניברסיטת אריאל

מטרה: התקופה של מגיפת הקורונה (covid-19) אופיינה בסגרים ובידוד חברתי שהגבילו את ההשתתפות בפעילויות חברתיות והעצימו את חשיבות סביבת המגורים לאיכות החיים. מטרת המחקר הנוכחי היא לחקור את תפיסת איכות החיים ונגישות סביבת המגורים, ושילוב בעיסוקים בקהילה בקרב בני 60 ומעלה הגרים בקהילה בעידן מגיפת הקורונה בישראל. בנוסף, המחקר ממפה את הגורמים המסבירים את תפיסת איכות חיים תוך התייחסות למבוגרים וקשישים עם וללא מגבלה תפקודית.

שיטה: סקר רוחבי הועבר בין פברואר ליולי 2021. השתתפו מתנדבים בני 60 ומעלה הגרים בקהילה המסוגלים לשתף פעולה. הם ענו על שאלונים אודות תפיסת איכות החיים, שילוב בעיסוקים בקהילה, תפיסת נגישות סביבת המגורים ושאלון דמוגרפי. הסקר הופץ בקישור מקוון בשפות עברית וערבית, בראיונות טלפוניים או פנים אל פנים בהתאם למגבלות הקורונה.

ממצאים: בסקר השתתפו 393 אנשים ללא מגבלה תפקודית בגיל ממוצע 69.1 (ס.ת 6.4) ו-103 אנשים עם מגבלה תפקודית, גיל ממוצע 71.80 (ס.ת 8.71). תפיסת איכות חיים, שילוב בעיסוקים בקהילה ותפיסת נגישות סביבת המגורים נמצאו באופן מובהק גבוהים יותר אצל משתתפים ללא מגבלה תפקודית. אצל משתתפים עם מגבלה, רק שילוב בפעילויות חברתיות הסביר את תפיסת איכות חיים. לעומת זאת, בקרב משתתפים ללא מגבלה, גיל צעיר ומגדר (נשים) הסבירו 2.7% מהשונות של איכות חיים, שילוב בעיסוקים בקהילה הוסיפו 19.6% ותפיסת נגישות סביבת המגורים הוסיפה 3% לשונות המוסברת של איכות חיים.

מסקנות: שילוב בעיסוקים בקהילה תורם לאיכות חיים עבור קשישים בכלל, ושילוב בפעילות חברתית תורמת לקשישים עם מגבלה תפקודית בפרט. גם תפיסת נגישות סביבת המגורים משחקת תפקיד משמעותי באיכות החיים.