גרונטולוגיה 2022

יישום מודל לשינוי תרבותי בשיטת אשכולות דיור בבתי אבות: תפיסות של אנשי הצוות

נטלי אוליצה דנה דוד זהר לכטמן פרלה ורנר
החוג לבריאות נפש קהילתית, אוניברסיטת חיפה

רקע: התנועה לשינוי תרבותי בבתי האבות מסמלת מעבר ממודלים טיפוליים מוסדיים למודלים המתמקדים בשמירה על כבוד האדם והאוטונומיה של הדייר. בסיוע קרן סיעוד באגף קרנות המוסד לביטוח לאומי, פותח מודל מקיף המיישם את עקרונות התנועה לשינוי תרבותי ב-7 בתי אבות ברחבי הארץ. המודל, הנקרא אשכולות דיור, כולל שינוי הסביבה הפיזית לצד מתן הכשרה לצוות המטפל והשמת דגש על שינוי בגישת הטיפול. יישום הפרויקט מלווה במחקר הערכה, הכולל בחינת חוויותיהם של אנשי הצוות בבתי אבות בנוגע לשיטת הטיפול החדשנית.

מטרת העבודה: לבחון את תפיסותיהם של אנשי הצוות העובדים במחלקות המיישמות את מודל אשכולות דיור לגבי עבודתם מיד אחרי סיום ההכשרה ושנה לאחר מכן.

שיטה: המחקר נעשה בשיטה איכותנית תוך שימוש בקבוצות מיקוד עם 24 אנשי הצוות (32% מהם-אחיות, 60%-מטפלים, 8% -פיזיותרפיסטים והשאר-עובדי תעסוקה) ב-3 בתי אבות. בוצע ניתוח תמטי של תמלולי המפגשים.

ממצאים: זוהו שלוש תמות מרכזיות: 1) מאפיינים ייחודיים של העבודה במחלקות המיישמות שינוי תרבותי בשיטת אשכולות דיור, 2) אתגרים העומדים בפני הצוות ביישומו של שינוי תרבותי, 3) דעות לגבי קורס ההכשרה. נמצאו קווי דמיון ושוני בתפיסות אנשי הצוות בבתי אבות השונים. השוני קשור לייחודיות של כל מקום ולשלב שונה בהתייחס לקבלת ההכשרה.

מסקנות: הממצאים שופכים אור על החוויות של הצוות המטפל בבתי אבות במחלקות העוברות שינוי תרבותי ומחזקים את הצורך בהעצמה של אנשי הצוות וראיה בהם סוכני שינוי מרכזיים התורמים להצלחתו של יישום השינוי.

מחקר הערכה מומן על ידי קרן סיעוד של ביטוח לאומי לפרופ` פרלה ורנר (גרנט מספר 41925).