גרונטולוגיה 2022

התמודדות עם הפער הדיגיטלי וגילנות דיגיטאלית באמצעות עיצוב נכון של חווית משתמש מבוגר

רון נבארו
בית הספר ליזמות, אוניברסיטת רייכמן (הבינתחומי)

“התפקיד החשוב ביותר של עיצוב ידידותי לגיל המבוגר הוא לעזור לאנשים מבוגרים להפסיק לעצור את החיים ולוותר”.

ה״פער דיגיטלי״ הוא מונח המגדיר אי שוויון תפקודי, כלכלי, וחברתי בשימוש ונגישות לטכנולוגיה דיגיטלית. הפער הדיגיטלי חוצץ בין אלה המשתמשים בפלטפורמות דיגיטליות (מחשב, טלפון סלולרי וטלויזיה חכמה) לבין אלה המתקשים/ממעטים להשתמש או לא משתמשים כלל. יתר על כן, הפער הדיגיטלי חושף ומעצים את מידת ״ההדרה הדיגיטלית״ של ספקי שירותים ומוצרים דיגיטליים כלפי מבוגרים.

ההסתמכות והתלות ההולכת וגוברת בטכנולוגיה דיגיטלית בחיי היומיום יוצרים תופעה של ״גילנות דיגיטאלית״ עד כדי אפליה כלפי מבוגרים שהמרחב הדיגיטלי אינו איזור נוחות עבורם. הימנעות משימוש בטכנולוגיה הדיגיטלית כתוצאה מכך משפיעה באופן קיצוני על איכות חיי המשתמשים המבוגרים ובריאותם. הדרה דיגיטלית והדרה חברתית שזורים זה בזה, כפי שנוכחנו בעוצמת הבעיה ומורכבותה במגיפת COVID-19.

הספרות מייחסת את מחוללי הפער הדיגיטלי למאפיינים טיפוסיים של מבוגרים, כגון רמות נמוכות של אוריינות דיגיטלית, טכנופוביה, היעדר תועלת נתפסת וחסכים פיזיים וקוגניטיביים. חברות וארגונים נוטים לאמץ את הגישה הזאת ולכן הם רואים את הפתרון לבעיה בקורסים והכשרות להקניית אורינות דיגיטלית ובעזרה וליווי אישי פנים אל פנים או מקוון - אך במציאות זה לא פתרון אפקטיבי ובוודאי לא ארוך טווח.

בהרצאה תוצג גישת פיתוח חווית משתמש המתבססת על מתודולוגיה המאפשרת למשתמשים המבוגרים התקדמות והשגים במרחב הדיגיטלי בהתאם למידת האורינות הדיגיטלית שלהם ומצבם הקוגניטיבי. ובעיקר תוך בניית מרחב דיגיטלי עם חווית משתמש המתבססת על בנית: שימושיות, ערך, נגישות רגשית, הקניית עצמאות ובטחון, ובנוסף לספק בסיס להבנה מקיפה יותר של המבוגרים כמשתמשי וצרכני טכנולוגיה דיגיטלית.

מילות מפתח: פער דיגיטלי; מבוגרים; אי שוויון דיגיטלי; גילנות דיגיטלית; אוריינות דיגיטלית; בדידות דיגיטלית.