גרונטולוגיה 2022

`דרים בבית` – תכנית חדשנית לדיור מוגן בבית

רות וינשנק ונר 2 אפרים ד"ר שפירא 1 אמירה ד"ר פז 3
1בריאות ורווחה, אוניברסיטת אריאל
2דרים בבית, בשיבה בריאה
3הנהלה ומחקר, בשיבה בריאה

המטרה: הערכת היבטים של איכות חיים ובריאות בתכנית `דרים בבית` לפני ובתקופת הקורונה. תכנית `דרים בבית` היא תכנית יחודית הפועלת מזה כשלוש שנים והיא יוזמה של קבוצה של תושבים ותיקים המתגוררים בגבעה הצרפתית בירושלים. חברי הקבוצה ביקשו להמשיך ולחיות יחד בקהילה, בביתם הם, תוך תמיכה הדדית ותחושה של שייכות, יחד עם קבלת כל השירותים הדרושים להם במרוכז. כך גובש מתווה חיים הדומה לדיור מוגן ללא צורך ביציאה מן הבית, על כל היתרונות המשתמעים מכך – בריאותיים, חברתיים וכלכליים כאחד. עוגן מרכזי בתכנית `דרים בבית` מהווה בית הכנסת המסורתי `רמות ציון` והמהווה אכסניה לרבות מהפעילויות.

שיטות: ראיונות וקבוצות מיקוד התקיימו עם חברים בתכנית, אנשי צוות ומנהיגי קהילה ב 2019 ושוב ב 2020 במהלך הקורונה. ניתוח תוכן וקידוד של הראיונות ותמלילי קבוצות המיקוד העלו נושאים ותתי נושאים, ואלו נבחנו גם במסמכים ובפגישות ועד הליווי של התכנית.

ממצאים: לתכנית "דרים בבית" השפעה חיובית על היבטים של איכות חיים ובריאות, המועצמת על ידי הלכידות החברתית של הקבוצה והאפשרות להמשיך ולהתגורר יחד בשכנות. במהלך הקורונה השפעת התכנית היתה גדולה וסייעה לחבריה לצלוח את הסגרים בחברותא בדרכים שונות והשפיעה לטובה על הפחתת חרדה ותחושת בדידות.

מסקנות: תכנית המתמקדת בצרכים בריאותיים וחברתיים של ותיקי הקהילה המתגוררים בביתם יכולה למנף הון חברתי ולהשפיע באופן חיובי על איכות חיים ועל בריאות המשתתפים. חשיבות התכנית לחברים בה ולחברה הכללית רק גדלה בקורונה וצפויה להמשיך ולגדול. לתכניות מעין זו פוטנציאל לשכפול בקהילות נוספות – דתיות ושאינן דתיות והשלכות שיש לבחון ברמת המדיניות.