גרונטולוגיה 2022

ויסות רגשי בגיל השלישי: שימוש ברשתות פריטים לחקר הבדלים בין מגדרים

שרון נפרסטק 1 ענת טלמון 2
1המחלקה לפסיכולוגיה, אוניברסיטת בר-אילן
2בית הספר לעבודה סוציאלית, האוניברסיטה העברית

מטרות העבודה: וויסות רגשי היא היכולת של אדם לשנות את מצבו הרגשי, והיא קשורה לרווחה נפשית. יכולת זו כוללת אסטרטגיות שונות, בהן הערכה מחדש Cognitive Reappraisal הנתפסת כאדפטיבית, ודיכוי Expressive Suppression, הנתפסת כלא אדפטיבית. מחקרים קודמים הצביעו על שימוש גבוה יותר באסטרטגיות לוויסות רגשי בקרב נשים בהשוואה לגברים, וכן בקרב מבוגרים בהשוואה לצעירים. אולם, הידע אודות הבדלים בין המינים בקרב זקנים לוקה בחסר. בנוסף, בעוד מחקרים קודמים דיווחו על הבדלים אלו ביחס לציון כללי בשאלונים, חסרות עבודות שבחנו את הפריטים המרכיבים את הציון ואת היחסים ביניהם.

שיטות: במחקר הנוכחי נבחנו דפוסי הויסות הרגשי בקרב 370 זקנים בגילאי 60-95 (ממוצע 71.9, 245 נשים), באמצעות השאלון המקובל Emotional Regulation Questionnaire (ERQ), הבוחן את שתי האסטרטגיות: הערכה מחדש ודיכוי, באמצעות מענה-עצמי לעשרה פריטים.

ממצאים: בבחינת הציון הכולל, לא נמצאו הבדלים בין גברים לנשים ביכולת ההערכה מחדש או הדיכוי (p > 0.05). בהשוואה לנשים, גברים הראו ציון גבוה יותר באחת מיכולות הדיכוי, חוסר ביטוי של רגשות (פריט 6) (p=0.01). בבחינת הקשר בין הפריטים באמצעות ניתוח רשתות, נמצא כי בהשוואה לגברים, נשים הראו קשרים חזקים יותר בין היכולת לשמור את הרגשות לעצמן (פריט 2) לבין היכולת לבצע אסטרטגיות קוגניטיביות על הרגשות, p= 0.04, p=0.03 (עבור פריטים 8 ו 10 בהתאמה). בהשוואה לנשים, גברים הראו קשר חזק יותר בין היכולות לשנות את אופן המחשבה על האירוע (בין פריטים 8 ו 10, p=0.01).

מסקנות: ממצאים אלו מעידים על הבדלים בין המינים בשימוש באסטרטגיות ויסות רגשי גם בגיל השלישי. העבודה עם רשתות פריטים איפשרה לאתר באופן מדויק הבדלים תלויי מגדר אשר פותחים צוהר לאבחון והתערבות ממוקדת-פרט בתחום זה.