גרונטולוגיה 2022

"האם יאמינו לי, האם לא יאמינו לי?!" חסמים לחשיפת תקיפה מינית נגד נשים בגיל זקנה מנקודת מבט הצטלבותית (Intersectional)

הדס גולדבלט 1 טובה בנד-וינטרשטיין 2 שגית לב 3 דברת הראל 4
1החוג לסיעוד, אוניברסיטת חיפה
2החוג לגרונטולוגיה, אוניברסיטת חיפה
3בית-הספר לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת בר-אילן
4התכנית לתואר שני בדרמה תרפיה, המכללה האקדמית תל-חי

מטרה: תקיפה מינית של נשים בגיל זקנה מתאפיינת בזיהוי ודיווח נמוכים משמעותית מסוגי פגיעה אחרים בגיל זה ובהשתקה בחסות דעות קדומות גילניות וסקסיסטיות. מטרת ההרצאה היא לבחון את החסמים המעכבים זיהוי וחשיפה של התופעה, כפי שדווחו על ידי אנשי מקצוע. שאלות המחקר היו: (1) כיצד אנשי מקצוע תופסים ומתארים חסמים לטיפול בפגיעה מינית בנשים בגיל זקנה? (2) כיצד מעצבת הבניה חברתית של גילנות וסקסיזם את הדרתן של נשים שנפגעות מינית כפי שעולה מתפיסותיהם של אנשי מקצוע?

שיטה: המחקר התבצע במתודולוגיה האיכותנית. ראיונות עומק חצי-מובנים נערכו עם 18 אנשי מקצוע שהיה להם מגע ישיר במהלך עבודתם עם תופעת הפגיעה המינית בנשים בגיל הזיקנה (עובדות סוציאליות, אחיות ורופאים) בקהילה ובמוסדות לטיפול ממושך. הנתונים נאספו באמצעות ראיונות עומק מובנים למחצה שתומללו ונותחו בשיטת הניתוח התמטי.

ממצאים: שלוש תמות מרכזיות עלו מניתוח הנתונים: (1) רגשות שליליים מובילים עקב הפנמה של הבניות חברתיות גילניות וסקסיסטיות; (2) חוסר בשפה לדון במין ובמיניות בזקנה; (3) סטיגמטיזציה והדרה חברתית של מיניות בחיים מאוחרים. בכל תמה באו לידי ביטוי קולותיהם של אנשי המקצוע וקולותיהן של הנשים הזקנות – כפי שדיווחו עליהם אנשי המקצוע.

מסקנות: נשים זקנות אשר נפגעו מינית, כמו גם אנשי מקצוע, מעורבים בתהליכים של שתיקה והשתקה. תהליכים אלה יוצרים `חומה` של מחסומים, ונדרשת רגישות ומודעות של אנשי מקצוע על מנת לפרק מחסומים אלה. התערבות מקצועית באמצעות שיח פתוח עם הנשים הנפגעות יכולה לשבור את קונספירצית השתיקה הזו. תוכניות הכשרה לאנשי מקצוע המתערבים עם נשים שנפגעו מינית בגיל זקנה יכוונו לשני מסלולים: הראשון, יתמקד במיומנויותיהם ובכישוריהם של אנשי מקצוע; השני ייתן מענה לצרכים הספציפיים של הנשים.