מטרה: סקירת תהליך קבלת ההחלטה של בני משפחה מטפלים על טיפול סיעודי ארוך טווח בבית או העברה לסידור מוסדי, מנקודת מבט כלכלית. לבחירת טיפול סיעודי בבית מול טיפול מוסדי שיקולים שונים כמו העדפת המטופל, איכות ונגישות הטיפול בקהילה יחד עם שיקולים כלכליים. החלטה זו מתאפיינת בהיעדר ידע או נגישות למידע, לגבי איכות ותדירות השירותים העומדים לרשות הזקן והמשפחה והעלויות שלהם, דבר המקשה לבצע השוואה בין טיפול מוסדי לטיפול ביתי וקבלת החלטה כלכלית מושכלת.
שיטות: (1) ניתוח שאלונים של 30 בני משפחה מטפלים לגבי השיקולים לבחירת מקום הטיפול (בבית או במוסד) בדגש על השיקולים הכלכליים והידע העומד לרשותם (2) ניתוח תיאורי מקרה של מטופלים אשר קבלו טיפול סיעודי בביתם והחליטו על מיסוד וכאלה שהיו במוסד וחזרו לטיפול ביתי.
ממצאים: ההחלטה על מעבר מהבית למוסד מורכבת והיא כוללת בחובה גם שיקולים כלכליים שלא תמיד נאמדים באופן מלא. בני משפחה מדווחים על חוסר יכולת להשוות את העלויות השונות, חוסר הבהירות בצורך במטפל צמוד בכל חלופה והרכב השירותים בכל סוג של פתרון. במקרים בהם יש למשפחה יכולת לממן את שתי החלופות, טיפול ביתי או מוסדי, לרוב החלופה של מתן השירותים בבית נתפסת כזולה יותר אך תובענית לבני המשפחה.
מסקנות: ההחלטה להמשיך ולגור בבית או לעבור לאשפוז מוסדי נגזרת באופן ישיר מהיכולת הכלכלית העומדת לרשות המשפחה והצורך להשלים את הפער בין השירותים שניתן לקבל בבית מהרשויות השונות לצרכים בפועל. הבנת השיקולים הכלכליים והנתונים עליהם מבססים בני המשפחה את ההחלטה, תסייע להנגיש את המידע וליצור שירותים מתאימים, בין אם על חשבון המדינה ו/או בעידוד יזמות של שירותים פרטיים, על מנת לענות על הצורך ההולך וגדל.