גרונטולוגיה 2022

ה"קן הריק השני": החוויה של סבות שמעורבותן האינטנסיבית בגידול הנכדים פסקה

ירין כהן 1 גבריאלה ספקטור-מרזל 2 שרון שיוביץ-עזרא 1
1בית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית, האוניברסיטה העברית בירושלים
2בית הספר לעבודה סוציאלית, המכללה האקדמית ספיר

מטרה: לשפוך אור על חוויתן של סבות שהיו מעורבות בצורה אינטנסיבית בטיפול בנכדים ומעורבות זו פסקה, תוך בחינה של רלוונטיות מושג "הקן הריק" לתקופת הזקנה. מונח "הקן הריק" נפוץ לתיאור תופעה שבה הילד האחרון עוזב את הבית, ומייחסים אותו בדרך כלל לאימהות. לתופעה מיוחסות השפעות שליליות, אך הספרות העדכנית מזהה גם היבטים חיוביים הקשורים בה. הספרות מתייחסת לתקופת הסבות כדרך למלא מחדש את הקן, אך לא לאפשרות שסבות יחוו את התרוקנות הקן לאחר הפחתת המעורבות שלהן עם הנכדים. מחקר זה מנסה למלא חלל זה.

שיטות: לאור פרדיגמת מחקר פרשנית ומסורת פנומנולוגית, נבחנו המשמעויות שהסבות מקנות לסיום המעורבות האינטנסיבית בטיפול בנכדיהן והתמודדותן עם התקופה שאחרי. נערך ניתוח תוכן של 11 ראיונות עומק מובנים למחצה עם סבות בגילאי 62-80 שהיו מעורבות בצורה אינטנסיבית בגידול נכדיהן ולאחרונה מעורבות זו פסקה.

ממצאים: הניתוח העלה שלוש תמות מרכזיות. הראשונה, הקשיים הרגשיים שאיתם הסבות מתמודדות לאחר הפסקת המעורבות וביניהם, מעבר ממלאות לריקנות, תחושות של געגועים, עלבון, בדידות ודיכאון. התמה השנייה - ההיבטים החיוביים הכרוכים בהפסקת המעורבות האינטנסיבית, כמו נחת מתוצאות הגידול של הנכדים וקצירת הפירות. התמה השלישית מתרכזת בדפוסי ההתמודדות עם הפסקת המעורבות, אסטרטגיות התנהגותיות כמו מציאת תעסוקה חלופית, או אסטרטגיות קוגניטיביות כמו התמקדות בצדדים החיוביים של תוצאות המעורבות.

מסקנות: ממצאי המחקר מצביעים על חווית הפסקת הסבות האינטנסיבית כ-"קן ריק שני". בדומה ל"קן הריק הראשון", הסבות מתמודדות עם קשיים רגשיים רבים אך גם חוות תחושת נחת מתוצאות גידול הנכדים. עם זאת, נמצאו גם הבדלים בין הקן הריק הראשון לשני, גם בחוויית המעורבות עצמה וגם באפשרויות להתמודד עם הקשיים הפסקתה.