מטרה: יצירתיות נחשבת אמצעי לשגשוג וכאחת הדרכים להתמודדות עם אתגרים. אולם, כשמדובר ביצירתיות בתהליך ההזדקנות, עולה ההקשר הסטריאוטיפי שלה כפעילות פנאי. המעבר לתקופת הזקנה מלווה בשינויים בהקשרים שונים. בהרצאה זו אתמקד בשאלה, מה משמעות של יצירתיות לתהליכי הזדקנותם של גברים?
שיטה: הנתונים נלקחו מ-10 ראיונות מובנים למחצה שהוקלטו ותומללו עם 5 גברים (2 ראיונות למשתתף), בגילאי 60-68, מתפקדים ועצמאיים, מתוך מחקר דוקטורט בתהליך עבודה. ניתוח הנתונים התבצע בהתאם למסורת הפנומנולוגית.
ממצאים: בהרצאה אתמקד בתמה: "אני נמצא בתוך חוויה"- משמעות היצירתיות לחוויית ההתחדשות של גברים מזדקנים. תמה זו עוסקת בסוגיה כי בשלב זה יש לחוות את מה שיש לעולם להציע - ריגושים, ערות וחיוניות ולחזק את תחושת משמעות החיים. תמה זו נחלקת ל3 תתי-תמות: (1) השתוקקות להתחדשות – התחדשות כדרך לחוות את הפן הצעיר והנצחי של הנפש; (2) "אם יש יצירתיות יש אומץ לנסות דברים חדשים"- יצירתיות נתפסת כיכולת ללכת לקראת הלא ידוע ולהתמודד עם שינויים וחידושים; (3) "When I`m 64 - דיסוננס בין איך שאני תופס את עצמי במודעות לבין איך שאני מרגיש"- פערים בין תפיסת הגיל לבין חוויית העצמי ומשמעותם לחוויית היצירתיות.
מסקנות: הממצאים מצביעים על תפיסת יצירתיות כממד נפשי המאפשר חוויית התחדשות. ההתחדשות מעוגנת בחוויות חושיות ומנטליות, המספקות לגברים משמעות וערך. מנגד, היצירתיות נתפסת כמסייעת בצמצום חוויות מאיימות כ- ריקנות, שעמום ודכאון. כמו כן, מחקר זה תורם להבנתנו לחשיבותה של יצירתיות לרווחה ולבריאות הנפשית של מזדקנים.