גרונטולוגיה 2022

עיסוק בצמחים במוסד סעודי: יישומיות ותרומה לשיפור אגיטציה ואיכות חיים בקרב אנשים עם דמנציה

רעות גסנר וינוגרד 2 דבי פרופ' רנד 1 נטע פרופ' בנטור 1
1החוג לריפוי בעיסוק, אוניברסיטת תל אביב
2מוסד גריאטרי, עטרת רימונים

העיסוק בצמחים הוא פעילות אופטימית וגירוי רב-חושי (מגע באדמה, מישוש עלים, קטיפה והרחת פרחים צבעוניים). קיימים דיווחים שפעילויות גינון משפיעה לטובה על ההתנהגות ועל תחושת הרווחה של זקנים המתגוררים במוסדות.

מטרת המחקר: לבדוק האם תכנית התערבות הכוללת עיסוק בצמחים (תוכנית ירוקה) ישימה לדיירים סיעודיים ולדיירים תשושי-נפש בבית אבות והאם היא מסייעת לשיפור אגיטציה ואיכות החיים של אנשים עם דמנציה. התוכנית הירוקה כללה 10-מפגשים דו-שבועיים על-ידי מרפאה בעיסוק.

שיטה: נערך מחקר ניסויי מסוג crossover: דיירים מחמש מחלקות חולקו לקבל את התוכנית הירוקה בשני סבבים. קבוצה אחת המשיכה בהתנהלות הרגילה וקבוצה שניה קיבלה בנוסף את התוכנית הירוקה. הדיירים נבדקו בשלוש נקודות-זמן באמצעות .Cohen-Mansfield Agitation Inventory (CMAI) לזיהוי תדירות התנהגות בלתי הולמת וב-Bath Assessment of Subjective Quality of Life in Dementia (BASQID) - להערכת איכות חיים. בנוסף, תועדו נוכחות ורמת השתתפות פעילה במפגשים.

תוצאות: 24 נבדקים עם דמנציה השתתפו במחקר, גיל ממוצע .75.4 (ס.ת 9.6) שנים, 59% נשים. היתה היענות גבוהה ונוכחות גבוהה במפגשים. המשתתפים זיהו את המרפאה בעיסוק, השתתפו בקבוצה בשמחה, והביעו אכזבה בסיום התוכנית. דיירים נוספים מהמחלקה בקשו להצטרף לפעילויות. בסבב-1 שנערך במחלקה היתה הפחתה באגיטציה בקבוצה הירוקה (מציון חציון 46 ל-32 ב-CMAI) עם גודל אפקט בינוני ללא שינוי בקבוצת הביקורת ובסבב-2 שנערך במרפסת היתה עליה באיכות החיים בקבוצה הירוקה (ציון חציון 52 עלה ל-61.5 ב-BASQID) עם גודל אפקט גדול.

מסקנות: התוכנית הירוקה מתאימה לאנשים עם דמנציה וישימה להפעלה במוסד גריאטרי. שיתוף פעולה של הצוות הסיעודי והנהלת המוסד מסייעים למימוש התכנית. לקיום הקבוצה היתה השפעה חיובית/אופטימית על רוח ההמחלקה. הממצאים הראשוניים של שיפור באגיטציה ובאיכות החיים מלמדים על צורך בהמשך מחקר.