ILAMI 2021 New

MICCA -תוכנית היברדית בטלה רפואה לטיפול מרחוק בילדים עם השמנת יתר

רקע ורציונאלי

MICCA ( Managed Integrated Continuous Care Applications (הינו מודל שרות חדשני לניהול טיפול וניטור רציף של מטופלים הסובלים מתחלואה כרונית כמו השמנת ילדים. השמנת ילדים מוגדרת כמחלה כרונית ברחבי העולם ובישראל, בעשורים האחרונים נצפתה עלייה משמעותית בשכיחות ההשמנה והיא הפכה למגפה בעולם המערבי. השפעת "שנת הקורונה" לא פסחה על הילדים אשר הורידו באופן משמעותי בפעילותם הגופנית ואת איכות התזונה. האב הטלרפואה במרכז החדשנות ARCפיתח את מודל MICCA המהווה תוכנית היברידית המשלבת טכנולוגיה מתקדמת וצוות רב מקצועי אורגני.

ילדים הסובלים מהשמנת יתר בדר"כ בעלי היענות נמוכה לטיפול וההנחה הינה כי במהלך הגבלות התנועה והסגרים היכולת שלהם לשמור על מסגרת טיפולית יורדת עוד יותר. התוכנית נועדה להעלות את ההיענות ותוצאי הטיפול באמצעות שימוש בטכנולוגיות של טלרפואה.

מטרות

פיתוח תוכנית עבור ילדים המאובחנים בהשמנת יתר בגילאי 8 עד 18 לטיפול מרחוק באמצעות יצירת פלטפורמה טכנולוגית מקוונת שכוללת התערבות פרו-אקטיבית.

מטרות התוכנית-

1. פיתוח פלטפורמה טכנולוגית לשמירה על רצף טיפולי

2. מעקב וניטור על הפעילות גופנית ותזונה

3. העלאת היענות לטיפול והשארות בתוכנית

4. שיפור שביעות רצון

5. עליה במדדים הקליניים ובתוצאי הטיפול

אילוצים, מסקנות ותובנות להכנת התוכנית

תוכנית במודל MICCAהמשלבת פעילות של צוות רב מקצועי אורגני, לצד שילוב טכנולוגיות מתקדמות לניטור, תימרוץ ופלטפורמה לטיפול מרחוק עשויה לשפר את מצבם הגופני והרגשי של הילדים המאובחנים בהשמנת יתר בעת העדר נגישות פיזית, זמינות או מרחק גאוגרפי בעקבות הגבלות הקורונה.

תוכנית יישום ואבני דרך שבוצעו

א. כתיבת פרוטוקול קליני, ההמלצות המקצועיות לטיפול בילד עם עודף משקל או השמנה כוללות: שיפור תזונתי, הגברת פעילות גופנית ושינוי התנהגותי-רגשי.

ב. מתן טיפול מיטבי באמצעות מערך טיפולי המבוסס על גישה הוליסטית עם צוות רב-מקצועי הכולל רופא, פיזיולוג, דיאטנית ופסיכולוג ו- CASE MANAGER.

ג. פיתוח פלטפורמה טכנולוגית ואמצעי ניטור הכוללים כתיבת אלגוריתם, חוקים והתראות בהתבססות על הפרוטוקול הקליני לזיהוי שינויים, החמרות וסיבוכים.

ד. איתור שותף טכנולוגי לאפיון ופיתוח הפלטפורמה לטיפול מרחוק- תוכנה למטפל ואפליקציה למטופל.

ה. התאמת אפליקציית "גיימינג" לתימרוץ באמצעות פסיכולוגיה חיובית ופלטרומה אינטגרטיבית לתקשורת.

ו. שילוב שאלוני PROMS המחולקים לגילאים הרלוונטיים של הילדים.

ז. ביצוע פיילוט מקדים של 15 ילדים לבחינת חווית המשתמש, איתור תקלות טכניות, בחירת תמריצים ובחינת מודל הפעלה.

ח. העברת סקר שביעות רצון למשתתפי התוכנית.

תרומה והשלכות ליישום

עד כה השתתפו בתוכנית כ-60 ילדים המאובחנים בהשמנת יתר במשך כחצי שנה, שיעור הנשירה נמוך פי-3 ביחס לנשירה לפני התוכנית, הממצאים מוכיחים כי קיימת שביעות רצון גבוהה, ירידה ב-BMI (לפחות 0.25 סטיות תקן), הגברת שיפור תזונתי ופעילות גופנית, שיפור רגשי, ירידה באחוזי השומן, שיפור בגרומים קרדיו-מטובלים.

באמצעות שילוב של טכנולוגיה לטיפול מרחוק, מפגשי טלרפואה עם צוות רב מקצועי ושלוב אפליקציית "גיימינג" הכוללת תמריצים ופסיכולוגיה החיובית, הצלחנו לשפר את תוצאי הטיפול בקרב ילדים המאובחנים בהשמנת יתר ולשפר את אורח החיים שלהם.