גרונטולוגיה 2022

ממפגש פנים אל פנים אל מפגש בזום -מודל קבוצות תמיכה לבני משפחה מטפלים באנשים עם דמנציה בזום

מטרה: עמותת עמדא מקיימת עשרות קבוצות תמיכה עבור בני משפחה המטפלים באנשים עם דמנציה ברחבי הארץ. עם פרוץ משבר הקורונה, לא ניתן היה להמשיך לקיים את קבוצות התמיכה הנפגשות פנים אל פנים על אף נחיצותן הרבה.

שיטות: בשל מצוקת המשפחות הוחלט על הנחיית קבוצות דרך תכנת הזום. הצוות הבכיר עבר השתלמות און-ליין בנושא הנחיית קבוצות בזום והחל לקיים קבוצות מסוג זה. הקבוצות היו קבוצות ארציות, קבוצות בעלות מאפיינים מיוחדים (איזור דרום, תושבי חו"ל, ילדים להורים עם דמנציה, בני זוג של אנשים עם דמנציה) או קבוצה לפי רשות מקומית או מועצה. בתחילת התקופה היה צורך בתמיכה אינטנסיבית לחברי הקבוצה בכל הכרוך בהתקנת זום ושימוש בו. ככל שעבר הזמן רוב המשתתפים היו בקיעים בשימוש בתוכנה.

ממצאים: קבוצות התמיכה בזום נחלו הצלחה אדירה. נפתחו קרוב לשישים קבוצות, והקבוצות ממשיכות לפעול גם כאשר הוסרו הגבלות הקורונה (במהלך שנת 2021) ובמהלך גלי התחלואה. קבוצות התמיכה הפכו להיות שירות נוסף וקבוע של עמותת עמדא ברשויות מבוזרות ואזורים מרוחקים בהם יש קושי לקיים מפגשים פנים אל פנים ומצוא מנחת קבוצה מקומית.

מסקנות: במהלך שנה וחצי של פעילות הקבוצות בזום, צוות עמדא בודק את הפעילות, מקיים מפגשי סופרוויז`ן ומפגשי הדרכה והעשרה למנחות הקבוצות, וממשיך ללמוד ולהשתפר בהפעלת קבוצות תמיכה בזום. בין המסקנות שעלו מהפעילות – חשיבות יתרה לקיום אינטייקים עם המשתתפים, שימוש בחוזה קבוצתי הכולל גם אלמנטים טכניים, מינון מומלץ בין מפגשי שיתוף הדדי ואירוח מומחים להרצאות ועוד.

אופי הקבוצות משתנה בהתאם לצורך ולדרישה מהמשתתפים או הרשות/מועצה/גוף שמבקש להקים את הקבוצה.