מטרה: מחקר זה מבקש לזהות את הגורמים והמשאבים המשפיעים על תעסוקתם ורווחתם המנטלית של בני המשפחה המצויים בשוק העבודה ומעניקים טיפול בלתי פורמלי לבן משפחה זקן וסיעודי הזכאי לגמלת סיעוד.
שיטה: בוצע מחקר איכותני שכלל 18 ראיונות עומק (14 נשים ו-4 גברים), בגילאי 43-60, המשלבים עבודה בשכר עם טיפול בבן משפחה סיעודי. שיטת המחקר התמקדה בחשיפת החוויות הסובייקטיביות הקשורות לעומס הנובע מטיפול מתמשך בזקן הסיעודי במקביל לעבודה ובזיהוי המשאבים המסייעים לאיזון עבודה וטיפול ואסטרטגיות ההתמודדות. נערך שימוש בעקרונות הניתוח התמטי.
ממצאים: ניתוח הראיונות מלמד כי למחויבות הכפולה הנעה על ציר טיפול-עבודה, השלכות הדדיות רחבות טווח המתבטאות בעיכוב הקריירה האישית, שינוי הסטטוס התעסוקתי ופגיעה ברווחה המנטלית של בני המשפחה המטפלים. נמצא כי ככל שמתארך משך הטיפול והיקפו מקביל למשרה נוספת, גדל הפוטנציאל להפחתת היקף התעסוקה ולשחיקה מנטלית הפוגעת באיכות הטיפול בזקן. הנחקרים תיארו כי עליה בהיקף הדרישות בעבודה מובילה להפחתת המעורבות בטיפול בזקן או לטיפול חלקי בתוך שעות העבודה. לחץ בשעות העבודה נובע מנטל הטיפול והדאגה לבן המשפחה. במקרים קיצוניים תוארו גם צמצום היקף משרה וויתור על הקריירה. לצד זאת, נמצא כי העבודה, כשלעצמה, הינה מקור חיוני למוטיבציה להעניק טיפול לזקן הסיעודי. בפרט, הנחקרים תיארו כי תמיכה מצד עמיתים קרובים בעבודה מהווה רשת בטחון מנטלית המסייעת לטיפול בזקן. כמו כן, גמישות ואוטונומיה מסייעות להפחתת הלחץ הנובע מעומס הטיפול בזקן והדרישות בעבודה.
מסקנות: לטיפול בלתי פורמלי בזקן סיעודי בקהילה השפעה רחבה על הרווחה התעסוקתית והמנטלית של בני המשפחה המצויים בשוק העבודה. עם זאת, למשאבים חברתיים בסביבת הארגון, לאוטונומיה ולגמישות בעבודה תפקיד חשוב בהפחתת הלחץ ובשמירה על רווחתם התעסוקתית והמנטלית של בני המשפחה.