מטרה: הצגת התהליך לפיתוח תפיסת הכשרות לאומית בדמנציה בהובלת אגף הגריאטריה במשרד הבריאות וג`וינט-אשל, כחלק מיישום התוכנית הלאומית לדמנציה.
שיטות: עם העלייה בשיעורי הדמנציה בישראל, גופים רבים, ביניהם משרדי ממשלה, ביטוח לאומי, קופות חולים, עמותות וארגונים אחרים מקיימים מזה שנים הכשרות לקהלי יעד שונים, הבאים במגע עם אנשים עם דמנציה ו/או בני משפחותיהם (הקהל הרחב, אנשי מקצוע, מטפלים ובני משפחה). הכשרות אלה נעשות לרוב, מתוך הידע והניסיון של הגוף המכשיר, ללא ראייה לאומית אחידה באשר לידע, מיומנויות ותפיסות שיש להקנות לכל קהל יעד בהכשרה.
בהרצאה, יוצג תהליך שיתופי לפיתוח תפיסת הכשרות לאומית הצפויה לשמש כתו תקן לאומי וקו מנחה עתידי. תפיסת הכשרות לאומית תתרום להענקת טיפול/סיוע מיטיבי, שישפר את איכות החיים של אנשים עם דמנציה ובני משפחותיהם.
ממצאים: תהליך פיתוח תפיסת ההכשרות בדמנציה כלל 3 שלבים: 1. אבחון –מיפוי ההכשרות הקיימות בארץ, למידה על הכשרות בנושא דמנציה בעולם, ביצוע סקר צרכים לאנשי מקצוע ולקהל הרחב ושיח עם מומחים; 2. גיוס שותפים - הקמת פורום של 55 אנשי מקצוע מתחום הדמנציה לפיתוח משותף של התפיסה ותוצרי הידע החסרים; 3. עבודה בקבוצות קטנות לפיתוח התוצרים. עד כה, גובשה טיוטה של מסמך תפיסת ההכשרות אשר צפויה לשרת את כל העוסקים בתחום. מפגשי הפורום מתקיימים אחת לרבעון, כמו גם פיתוח תוצרי הידע המשלימים. המסמך הסופי צפוי להתפרסם עם סיום התהליך במהלך השנתיים הקרובות.
מסקנות: בניית תפיסת הכשרה אחידה היא אבן דרך משמעותית ביישום התוכנית הלאומית לדמנציה והתהליך השיתופי של השחקנים המרכזיים בתחום הוא תנאי הכרחי לעיצוב תפיסת הכשרה אחידה, מגוונת ועשירה.