גרונטולוגיה 2022

שילוב גרונטולוגים כאנשי מקצוע בחברות סיעוד

רותם שפירא 1 מיכל קרשין 2
1עמל, שירותי סיעוד
2לב זהב, עמותת

מטרה: רבים מבוגרי תכניות המוסמך בגרונטולוגיה עובדים כיום כאנשי מקצוע במסגרת חברות הסיעוד. הכשרתם הייחודית מאפשרת הסתכלות רב מימדית על אתגרי הזקנה וקידום ההתמודדות עמם מתוך ראיית והבנת האדם הזקן על כל קשת צרכיו ותחושותיו. שילוב הזווית הגרונטולוגית, מייעלת את תהליך האיתור, ההערכה והטיפול בזקנים זכאי "חוק הסיעוד" ובכך מקלה גם על העומס המוטל על המשפחה המטפלת.

שיטה: תפקידו של הגרונטולוג בחברת הסיעוד כולל את ביצועה של הערכה כוללנית ומעמיקה המאפשרת יצירת תכנית טיפול תואמת ואישית. ההערכה הראשונית מתבצעת בבית הפונה ובעקבותיה הגרונטולוג מכין דו"ח מפורט על תמונת המצב הכוללת של המטופל, בכל התחומים- פיזי, רגשי, תפקודי ומשפחתי, תוך הבנת ההשפעה ההדדית בין התחומים השונים. לאחר ההתאמה הראשונית מתקיים המשך מעקב רציף אחר כל שינוי שמתרחש ומחייב התאמה מחודשת.

ממצאים: על פי הממצאים בשטח, ניכר כי ההערכה המקיפה ובניית תוכנית הטיפול תוך הטמעת תפיסת עולם גרונטולוגית, מאפשרת לזקן ולמשפחתו טיפול יעיל, רציף ומיטבי. יתר על כן, זיהוי מקדים של מצבי סיכון אופייניים במימדים בריאותיים ופסיכוסוציאליים, והיכולת לספק שירותי יעוץ והכוונה, מצמצמים את הפגיעות ומאפשרים איתור וניצול של משאבים וכוחות מקדמי איכות חיים.

מסקנות: שילובם של גרונטולוגים בחברות הסיעוד נמצא משמעותי וכמאפשר ערך מוסף סביב תפקידם של החברות כספקי השירות של המוסד לביטוח לאומי, לצד רווח מקצועי וכלכלי לחברות עצמן. זאת בזכות תובנות תיאורטיות רחבות לצד שימוש בכלים מעשיים הקשורים בייעול ההתמודדות עם אתגרי הזקנה. זיקתו הבלעדית של הגרונטולוג לתחום הזקנה מאפשרת מענה אמפתי, ידע רחב ומוטיבציה ייחודית לשיפור איכות החיים הכוללת של הזקנים ומשפחותיהם. מכאן שהתוספת של גרונטולוג בחברות הסיעוד היא ערך מוסף הן לזקן והן לחברה עצמה.