גרונטולוגיה 2022

תקציר לכנס גרונטולוגיה-שימוש בכלי הגישור בטיפול באדם הזקן לצורך ניהול סכסוכים וקונפליקטים משפחתיים

יוליה רחלין ברקון
שירות סוציאלי, עמותת ניני צ'ופ

מטרה: בהרצאה זו תוצג גישה ליישוב סכוכים המתעוררים סביב הטיפול באדם הזקן, בקרב בני משפחה ומטפלים עיקריים. זאת תוך שימוש בכלי הגישור ושימוש בידע הטיפולי מתחום העבודה הסוציאלית.

שיטה: הדרך המוצעת לפיתרון סכסוכים (הנגרמים בשל השינויים הנדרשים בחלוקת התפקידים בהתארגנות סביב טיפול באדם זקן), הינה באמצעות גישור טרנספורמטיבי אשר יפורט באמצעות מקרה לדוגמא.

ממצאים: הגישור הטרנספורמטיבי מדגיש את הטרנספורמציה של הצדדים ושל הסכסוך כאשר במסגרת התהליך, מעצימים את שני הצדדים ומכינים את התשתית לפיתרון הסכסוך.
בהליך זה ניתן דגש על היחסים המתמשכים של הצדדים בסכסוך אשר צריכים להמשיך ולנהל תקשורת תקינה לאחר פיתרון הסכסוך.
בסקירה זו נתמקד במקרה לדוגמא בו 3 ילדים בגירים ואביהם, אדם זקן, הגיעו לגישור כתוצאה מחוסר הסכמה בדבר אופן הטיפולבענייניו האישיים והרפואיים של האדם הזקן. מערכות היחסים בין האחאים קונפליקט ואליות וחוסר ההסכמה דבר הטיפול באדם הזקן העלה קונפליקטים ישנים וכואבים. יוצג תהליך התערבות על ידי מנהלת טיפול, עו"ס שליוותה את האדם הזקן ואת המשפחה, כמו כן,עורבה נקודתית עובדת סוציאלית נוספת ומגשרת, בהסכמת האדם הזקן והמשפחה, לשם פתירת סכסוך ספציפי. הפגישות נעשו תוך התחשבות ביכולות הרגשיות והקוגניטיות של האדם הזקן, תוך הדגשת שימת רצונותיו במרכז, בהסכמת כל הצדדים.

מסקנות: כעבור שנתיים מסיום הגישור הילדים הבגירים ממשיכים לקיים את ההסכם שהושג בהליך הגישור ומכבדים את רצונותיו של אביהם. "שאילת" כלים מתחום הגישור אל תחומים טיפוליים מיקדה בפתרון קונקרטי ובר יישום לטווח הארוך. כמו כן אפשרה לאיש המקצוע לנהל שיח עם האדם הזקן לגבי החלטותיו האישיות והרפואיות , כחלק מתכנון רפואי בגיל זקנה.