הכינוס השנתי של החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית - חיפ"ק 2022

האם Optic Disc Drusen שולל אבחנה של יתר-לחץ תוך-גולגולתי על רקע Pseudotumor Cerebri, בקרב ילדים?

Doron Meiselles Jacob Genizi
ילדים, המרכז הרפואי בני ציון, ישראל

רקע: אחד האתגרים האבחנתיים של pseudotumor cerebri, טמון באבחנה שגוייה של optic disc drusen, כפפילאדמה. הדרוזן מורכב ממשקעים אתאיים שעלולים להוביל להרמה של ראש עצב הראייה. מאז שנת 1988 החלו להצטבר תיאורי מקרה של מטופלים עם PTC במקביל ל-ODD, בפרט באוכלוסייה הפדיאטרית. מדובר בממצא מפתיע שכן שתי הישויות הקליניות עודן נתפסות כנפרדות ואף סותרות.

מטרת המחקר: לחפש מקרים של ODD בקרב ילדים עם אבחנה של PTC ולחשוף את המצאות התופעה בקרב קבוצת המחקר. מטרה נוספת הייתה חיפוש אחר מאפיינים ייחודיים לתת-קבוצה זו.

שיטות: מדובר במחקר חתך, שכלל 34 מטופלים פדיאטריים עם אבחנה של PTC, עבורם נאספו משתנים דמוגרפיים וקליניים שונים, לצד נתונים אופתלמולוגיים. המטופלים חולקו לקבוצות והושוו.

תוצאות: המצאות ה-ODD בקבוצת המחקר, הייתה 15% וגבוהה באופן מובהק (p-value<0.001) בהשוואה להמצאות הצפויה (2%). עם זאת, לא נמצאו הבדלים מובהקים המייחדים את תת-קבוצה זו. ממצא נוסף היה כי הקאות שכיחות באופן מובהק בקרב קבוצת הגיל 0-11 שנים (42% לעומת 7%, p-value=0.02). מנגד, קבוצת הגיל 12-18 שנים, התאפיינה בדומיננטיות נקבית (73%, p-value=0.009) ושיוך לאחוזוני משקל גבוהים יותר (83 לעומת 56, p-value=0.004).

מסקנות: המחקר מחזק את ההשערה כי ישנה המצאות מוגברת של ODD בקרב מטופלים פדיאטריים עם PTC. בכך הוא מצטרף לעדויות קודמות הרומזות על קשר אפשרי בין שתי האבחנות, ומציף את האתגר האבחנתי שמקבל משנה תוקף בהעדר מאפיינים קליניים המייחדים את תת-הקבוצה של מטופלים עם אבחנה משולבת. דרושים מחקרים נוספים לצורך העמקת החיפוש אחר סיבתיות בקשר האפשרי בין שתי הישויות הקליניות. ההבדלים שנמצאו בין קבוצות הגיל, רומזים על הבדלים אפשריים בפתופיסיולוגיה של PTC בקרב מטופלים פרה-פוברטליים.