קונגרס העולמי ה-18 למדעי היהדות

Complex Identities Reflected in the Works of Ba`alei Teshuvah Artists in Israel.

ד"ר אביבה וינטר Dr. Aviva Roskin Winter Aviva Roskin Winter

חזרה בתשובה היא מאורע מכונן הנוגע בכל היבטי החיים של החוזר בתשובה: האישיים, המשפחתיים והחברתיים, לרבות תחומי העיסוק והעניין. החוזרים בתשובה חווים תחושת לימינליות תמידית, כאשר משהו מעולמם הקודם ממשיך ללוות אותם, לעיתים שלא ברצונם, ולרוב אינם זוכים לתחושת שוויון בעולם החדש שנדדו אליו. בעת ובעונה אחת הם "לא כאן ולא שם" ו"גם כאן וגם שם". כתופעה חברתית, בכוחה של החזרה בתשובה בקרב אומנים, ידוענים ואנשי התקשורת להשפיע על זהות החברה ועל התרבות בישראל. אופי התופעה, היקפה והתייחסות החברה החילונית אליה, מעוצבים, בין היתר, בידי כוחות פוליטיים.

שינוי הזהות בתהליך החזרה בתשובה מערער את הגדרות העצמי, את התשובה לשאלה הבסיסית "מי אני". החוזר בתשובה מוצא את עצמו במצב של ריבוי זהויות, שכן היותו חוזר בתשובה מרבדת את אישיותו בזהות חדשה ובלתי-מוכרת שעליו להתמודד עימה. בעקבות השינוי היסודי שהתחולל בהם – הבא לידי ביטוי הן כלפי פנים, במחשבות, בהשקפת העולם ובתפיסת העולם, והן כלפי חוץ, בלבוש, בשפה (מושגים ביהדות ועגה של החברה הדתית והחרדית), בפעולות היום-יום (מצוות ומנהגים), ולפעמים אף בתחומי העיסוק – היוצרים ויוצרות החוזרים בתשובה עסוקים בזהותם באופן יום-יומי. בניתוח יצירותיהם ישנה אפוא התייחסות למגוון זהויותיהם של האומנים – האישית, הקהילתית, היהודית, הישראלית, הדתית והעדתית, ובקרב האומניות – גם הזהות הנשית.

רבות מיצירות האומנות מביאות לידי ביטוי קשיים, התלבטויות ואף פחדים הכרוכים בשינוי הזהות החיצונית והפנימית שהאומנים חוו בעקבות חזרתם בתשובה, וכן את האופן שבו הם חווים את זהותם הלימינלית. האומנים והאומניות מתארים תחושות של בדידות, זרות, חוסר שייכות ואף ניכור, לעיתים גם תחושות של כעס, אכזבה ומרידה, ולעיתים תחושות של חיבור, השלמה, האחדה ותיקון.

ההרצאה תעסוק במערכת הדימויים הייחודית והחדשה שמייסדים האמנים והאמניות החוזרים בתשובה, דימויים המשקפים את חוויית החזרה בתשובה כשינוי מהותי ועמוק בחייהם, את אורחות חייהם החדשים, את הזהות החדשה שגיבשו לעצמם ומרכיבים מן הזהות הקודמת שלהם ואת האתגרים שהם מתמודדים עימם מדי יום ביומו. הדימויים משקפים את התמודדותם של האומנים עם שאלות של זהות ומקום, את גישתם המקורית בייצוג ובפרשנות המקורות היהודיים ואת השקפתם הייחודית בנוגע לסוגיות של דת ותרבות.