The 18th World Congress of Jewish Studies

Sexual Intercourse with Gentiles in Halachic Literature: Body Images as Serving Religious and Ethnic Interests

author.DisplayName

ספרות התלמוד וההלכה עוסקת רבות ביצירת חיץ בין יהודים לגוים, הן על ידי פרשנות מחודשת לביטויי אחרות המופיעים במקרא (ריע, עמית, אח, נכרי וכו`), הן על ידי יצירת קטגוריות חדשות של אחרות (כדוגמת ה`חשודים`). השיח על אחרות הגוי באה לידי ביטוי גם בתחום הדתי וגם בתחום האתני וניכר מאמץ פרשני נרחב על מנת להטמיע אותו בלב סוגיות הלכתיות רבות. שאלת קיומם של יחסי מין בין יהודים לגוים מלווה בספרות התלמודית וההלכתית בדימויים שונים אודות גוף האישה וגבר. הצורך במניעת התקרבות מינית הביאה את חכמי התלמוד וההלכה לפתח שיח רדיקלי ביחס לשאלת הגוף והאנושיות של האיש/האישה הבאים לא יהודיים שבאים במגע מיני עם יהודים/יהודיות. `בשר חמורים בשרם`, `זרמת סוסים זרמתם` וכדומה הם רק חלק ממערך תרבותי רחב אשר מבקש לייצר אנלוגיה בין מין לסטייה מחד אך גם לבטל את עצם ההכרה ביחסים אלה כיחסי מין בעלי מעמד משפטי מאידך. העמדת השיח ההלכתי בהקשר אנתרופולוגי חושף את ההקבלה הקיימת בבין הנאמר על גוף הפרט לנאמר על גוף הקולקטיב וכן את החשש ההיטמעות העולה מניתוח מושג ה`גבול`.

בעקבות כך, נוצר פרדוקס מעניין : מצד אחד אין לקיים יחסי מין עם לא יהודים, אך מצד שני אם אלה מתקיימים הם בטלים ומבוטלים ובמקרים מסוימים עשויים לסייע לבעלי ההלכה במתן היתרים ליחסים מסוג זה.

בהרצאה זו אבקש להתחקות אחרי הגלגולים השונים של תפיסה זו בספרות ההלכה תוך שימוש במודלים הלקוחים מהאנתרופולוגיה של הגוף והסוציולוגיה של הסטייה.