הכינוס השנתי של החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית - חיפ"ק 2022

ההשפעה של תת תזונה אימהית על בקרה אפיגנטית בתאי אב עובריים לנפרונים בכליה

יניב מקייס 1,2 יהודית ברגמן 2 מוריס נחמה 1,2 עודד וולובלסקי 1,2
1היחידה לנפרולוגית ילדים, מרכז רפואי הדסה, ישראל
2הפקולטה לרפואה, האוניברסיטה העברית

מבוא - גורמים סביבתיים תוך רחמיים שונים יכולים להביא לפגיעה בהתפתחות הכליה העוברית ולהגברת הסיכון למחלת כליה כרונית בגיל המבוגר. בעבר הדגמנו באמצעות מודל עכברי כי הגבלה קלורית במהלך ההיריון מביאה לירידה במספר נפרונים בין היתר בשל פגיעה במטבוליזם של חומצה אמינית מסוג מתיונין בתאי אב. למתיונין יש תפקיד חשוב בבקרה האפיגנטית בתאים. השערת המחקר היתה כי תת תזונה אימהית פוגעת בתהליך יצירת הנפרונים וקביעת מספרם באמצעות שינוי בבקרה האפיגנטית של ביטוי גנים בתאי האב לנפרונים בכליה.

שיטות – ההגבלה הקלורית במודלי עכברי בהיריון בוצעה על ידי הורדת הצריכה הקלורית היומית ב-30%. תאי האב הופקו באמצעות FACS SORTING בעכברים טרנסגנים בהם תאי האב לנפרונים המסומנים ב-GFP. לאחר מכן הופק DNA מתאי האב ורוצף על מנת לזהות שינוי בדפוסיי מתילציה של איזורי בקרה בגנום. המידע הוצלב עם מידע אודות ביטוי הגנים מ-RNA Sequencing שבוצע בתאים אלו.

תוצאות – תוצאות הריצוף הדגימו ירידה גלובלית במתילצייה של DNA בתאי האב לנפרון בעקבות הגבלה קלורית. בנוסף נמצאו שינויים במתילציה של DNA בפרומוטורים, אנהנסרים, ואתרי קשירה של פקטורי שיעתוק. אנליזה ביואינפורמטית הדגימה שינויים במספר מסלולים תוך תאיים, תוך כדי התאמה לתוצאות ה-RNA Sequencing.

מסקנות – הגבלת תזונה אמהית במהלך ההריון מובילה לשינויים בבקרה האפיגנטית בתאי האב העובריים לנפרון בכליה המתפתחת, המשפיעים על מספר הנפרונים בכליה.