הכינוס השנתי של החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית - חיפ"ק 2022

היארעות וגורמי סיכון לפגיעה כלייתית בחריפה בילדים עם לוקמיה לימפובלאסטית חריפה

דניאל אגייב 1 דרור רביב 1,2 עודד וולובלסקי 1,3
1הפקולטה לרפואה, האוניברסיטה העברית, ישראל
2המחלקה להמטולוגיה ולאונקולוגית ילדים, מרכז רפואי הדסה, ישראל
3היחידה לנפרולוגית ילדים, מרכז רפואי הדסה, ישראל

רקע לוקמיה לימבופלסטית חריפה (ALL) הינה הגידול הממאיר השכיח בילדים. יחד עם העלייה באחוזי הריפוי מהמחלה, מתגלות פגיעות ארוכות טווח באברים שונים כדוגמת הכליה. פגיעות חריפות חוזרות בכליה (AKI) מגבירות את הסיכון למחלת כליה כרונית הקשור לעלייה בשיעור התחלואה והתמותה ארוכות הטווח בחולים אלו. עם זאת, שיעור החולים ב-ALL הלוקים ב-AKI והסיבות הגורמות לכך עדיין אינן ידועות. במחקר זה הערכנו את היארעות אי ספיקת כליות חריפה ובחנו גורמי סיכון להתפתחות AKI בחולי ALL .

שיטות בעבודה רטרוספקטיבית חד מרכזית זו נכללו 100 ילדים בין הגילאים שנה ועד 18 שנים שטופלו ב-ALL. במחקר נאספו נתונים דמוגרפיים, מדדים לתפקוד כלייתי ונתונים הקשורים למחלת הילד כדוגמת סוג ה-ALL, חומרת המחלה, טיפול תרופתי, הדמיות עם חומר ניגוד, צורך בהשתלת מח עצם, חום עם נויטרופניה, צמיחת חיידקים בתרבית, הישנות מחלה ותמותה. הגדרת ה-AKI וחומרתו נקבעה על פי הקריטריונים של KIDGO.

תוצאות תוצאות המחקר הדגימו פגיעה כלייתית בכל דרגה ב-46% כאשר רובם בדרגה חמורה. הראנו כי גורמי הסיכון המשמעותיים ביותר לדרגה חמורה של AKI הינם השתלת מח עצם ומוצא אתני. בנוסף, הגיל החציוני ל-AKI חמור הינו גבוה יותר בהשוואה לגיל בפגיעה כלייתית קלה. כמו כן, מצאנו כי גורמי סיכון כמו חשיפה לאציקלוויר, וונקומיצין וחומר ניגוד מעלים הסיכון ל- AKI בדרגה מועטה יותר.

מסקנה מחקר זה הדגים לראשונה כי שיעור ה-AKI בילדים עם ALL הינו גבוה וקשור לגורמי סיכון שחלקם ניתנים למניעה.