קונגרס העולמי ה-18 למדעי היהדות

Nahmanides` "Torat Hashem Temimah" Sermon and its Circumstances

author.DisplayName

דרשת "תורת ה` תמימה" היא אחד מחיבוריו החשובים של רמב"ן, שכן במובן מסוים היא מהווה תמצית של הגותו. הדרשה מונה את מעלותיה של התורה, ובשל תפיסתו הרחבה של רמב"ן את התורה היא בעצם מאפשרת לו לפרוס את השקפת עולמו. הדרשה היא חריגה אל מול שאר חיבוריו של רמב"ן, שרובם עוסקים בפרשנות, ואף אחד מהם אינו הגותי. עבור החוקר את הגותו של רמב"ן, הנדרש לאסוף את דבריו של רמב"ן מפה ומשם, מהוה הדרשה חיבור מיוחד כיוון שיסודות הגותיים רבים המפוזרים בין כתביו השונים מצויים בדרשה זו יחדיו.
למרות האמור, הדרשה לא נחקרה כמעט, ואף לא זכתה למהדורה מדעית. רוב ההתייחסות המחקרית לדרשה נוגע לשאלה האם היא נישאה במהלך וויכוח ברצלונה (וזאת בהסתמך על הכותרות בכתב יד קויפמן ובדפוס קושטא). שאלה זו קשורה גם לשאלה באיזה שלב בחייו של רמב"ן נישאה הדרשה, והאם היא מייצגת הגות מוקדמת או מאוחרת.
קופפר הצביע על תופעה פילולוגית מעניינת בכתבי היד של הדרשה - הבדלי סגנון בין כתב יד קויפמן ובין כתב יד אסקוריאל שאותו מצא קופפר, הבדלים שאינם יכולים להיות מוסברים על ידי עבודת ההעתקה. את "פתרונה של בעיה זו" הותיר קופפר לחכמים העוסקים ביצירת של רמב"ן, אך מאז, למרות מציאת כתבי יד נוספים של הדרשה הכוללים חלקים שלה שלא היו ידועים, טרם הוצע פתרון לבעיה זו.
בהרצאה זו ברצוני להציע פתרון לבעיה זו, וכן להצביע על תופעות פילולוגיות נוספות בדרשה המחזקות את הפתרון. כמו כן ברצוני לטעון כי ייתכן שיש לפתרון זה השלכה על שאלת הנסיבות בהן נישאה הדרשה.