קונגרס העולמי ה-18 למדעי היהדות

Women as Trail Blazers in Novels

author.DisplayName

בהרצאה אבקש לבחון את דמות האישה החלוצה כפי שהיא מעוצבת ברומנים ההיסטוריים מול מעמד האישה בנרטיב ההיסטורי המתאר את אותה התקופה. בכוונתי לבחון את הגיבורה הנשית כפי שהיא מופיעה ביצירות ספרותיות, העוסקות בתקופה בה קולן של הנשים כמעט שלא נשמע ואפילו הושתק לחלוטין. דפי ההיסטוריה מספרים את סיפורם של הגברים החלוצים או הלוחמים, שעזבו את בתיהם בעקבות המטרה ה"ציבורית", אולם קולן של הנשים שעמדו מאחור ואיפשרו להם להילחם על מטרותיהם, כמעט שאיננו נשמע.

למעשה, אני בוחנת את הדמויות הספרותיות לצד התבוננות בחייהן של הנשים באותה התקופה, כפי שהם מתוארים במסגרת היצירה הספרותית. זאת מול ההתעלמות הכמעט מוחלטת מקיומן במישור המחקרי ההיסטורי. כאשר נקודת המוצא היא שהרומן ההיסטורי משלים את הנרטיב ההיסטורי, כשהוא מספר את סיפורן של הנשים במקביל אליו. הזווית המגדרית מאפשרת הבנה חדשה של ההוויה המתוארת, כלומר ההיסטוריה המגדרית משלימה את הסיפור ההיסטורי. סיפורן של הנשים אינו עומד בניגוד לסיפור הגברי אלא הוא חלק בלתי נפרד ממנו, משלים אותו ומאפשר להרכיב תמונה מלאה.

בהרצאה אעמוד על הפער בין ייצוג הדמות הנשית בספרות ובין ייצוגה – או היעדר הייצוג – במחקר ההיסטורי ואתמקד בספרים שכתבו נשים, שמייחדות את גיבורותיהן יוצאות הדופן על רקע הסיפור ההיסטורי. היצירות שבהן אני עוסקת העבירו את מי שהיו עד כה בשוליים אל מרכז העלילה באמצעות הצבת דמות נשית חזקה, דעתנית ועצמאית, ובכך כמו נעשה תיקון לעוול של הדרת הנשים מדפי ההיסטוריה.

על מנת לבחון סוגיה זו אציג את הדמויות הנשיות שבמרכז הרומן ההיסטורי חלף עם הרוח (1936) מאת מרגרט מיטשל, סדרת ספרי בית קטן בערבה של לורה אינגלס ווילדר ושני ספריה של שולמית לפיד גיא אוני (1982) וחוות העלמות (2006), שבכולם ניתן למצוא סיפור היסטורי מנקודת מבט נשית.