הכינוס השנתי של החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית - חיפ"ק 2022

השפעת החשיפה למזהמים סביבתיים (פתלאטים) במהלך ההיריון על תוצאות הלידה בקבוצת עוקבה בישראל

Jessica Ross 1,3 אלקנה כהן 1,3 רימונה קידר 2,3 איילת לבנה 2,3 משה בצר 4 מיקי מוסקוביץ 4 יוסף טובבין 4 מלכה בריצי 5 סולומון אפרם 5 רונית לובצקי 6 עמית אובנטל 6 רונלה מרום 6 דרור מנדל 6 מתי ברקוביץ 1,3
1היחידה לפרמקולוגיה קלינית, המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא), ישראל
2מחלקת פגים, המרכז הרפואי שמיר, ישראל
3חטיבת הילדים, המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא), ישראל
4חטיבת המיילדות והגניקולוגיה, המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא), ישראל
5המעבדה לשאריות, בית דגן, ישראל
6מחלקת פגים וילודים, ביה"ח לילדים דנה דואק, מרכזה רפואי תל אביב איכילוב, ישראל

השימוש בחומרים כימיים בימינו שכיח מאד. חומרים אלו נמצאים באוכל, איפור, חומרי ניקוי וחומר פלסטי. הם עלולים להיות מסוכנים לבריאות האדם, מאחר וחלקם דומים מבחינת מבנה כימי להורמוני המין, ובלוטת התריס. אחד מקבוצת חומרים אלו הינם הפתלאטים (PHTHALATES), שמרכיבים מוצרי פלסטיק שונים כגון בקבוקים, כלי-פלסטיק, מחשבים.

מטרות המחקר: לבדוק את הקשר שבין מידת החשיפה לפתאלטים במהלך ההיריון לבין תוצאי ההיריון ונתונים אנתרופומטריים כמו: משקל הילוד, היקף ראש, אורך, AGD (ANOGENITAL DISTANCE).

שיטות: עבודה זו מהווה חלק ממחקר רחב היקף בו הוקמה קבוצת עוקבה של תינוקות ואימהות במרכז הרפואי "שמיר" ("אסף הרופא") ובי"ח דנה-דואק לילדים (איכילוב). במסגרת המחקר הרחב, גויסו אימהות לקראת לידה בחדרי הלידה של שני בתי החולים. נאספו דגימות שתן ודם מהאימהות והאבות ודם טבורי ומקוניום מהתינוקות לאחר הלידה. התינוקות נבדקו על ידי מומחים לנאונטולוגיה. ההורים מלאו שאלון המתייחס לפרמטרים דמוגרפיים, וחשיפה לחומרים הנבדקים. הוקמה שיטה במעבדה לשאריות בבית-דגן ונבדקו רמות הפתלאטים והמטבוליטים בשתן של האימהות.

תוצאות: המחקר כלל 192 אימהות ותינוקות. משקל הלידה בקרב הבנות (N=86) היה בקורלציה חיובית באופן משמעותי עם שבוע ההריון ((p<0.00001, CI 95% 74.5-211.0, R^2. לא נמצא קשר משמעותי בין רמת הפתאלטים לבין שאר המשתנים: עישון, משקל לידה ,היקף הראש של התינוק, היקף הזרוע של התינוק, אורך התינוק ו- AGD.

מסקנות:
במחקר זה לא נמצא קשר בין רמת הפתאלטים אצל האם לבין פרמטרים שונים של התינוק, אולם, יש צורך לבדוק את הנושא בקרב קבוצה גדולה יותר של תינוקות. כמו כן, יש צורך לבדוק את התינוקות בקבוצת עוקבה זו בגיל מאוחר יותר על מנת לשלול השפעה על ההתפתחות הפסיכומוטורית של התינוקות.