הכינוס השנתי של החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית - חיפ"ק 2022

Community Acquired Pneumonia in Children with Down Syndrome in Jerusalem: Hospitalizations and Clinical Outcome

שחר וימפהיימר 5 מאלנה כהן סימברקנו 1,2,3 רבקה ברוקס 2,3 עידו סדראס 1,2,3 אלי פיקאר 3,4 אריאל טננבאום 2,3
1יחידת ריאות ילדים, אגף ילדים מרכז רפואי הדסה, ישראל
2היחידה למחלות כרוניות בילדים, אגף ילדים מרכז רפואי הדסה הר הצופים, ישראל
3האוניברסיטה העברית בירושלים, הפקולטה לרפואה, ישראל
4יחידת ריאות ילדים, מרכז רפואי שערי צדק, ישראל
5אגף הילדים, מרכז רפואי הדסה והפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים

רקע- תסמונת דאון (ת"ד), הפגם הגנטי הנפוץ ביותר, מהווה גורם מוביל למוגבלות שכלית והתפתחותית. בכל שנה נולדים בישראל כ130 תינוקות עם ת"ד, וכיום חיים בה כ-3000 ילדים עם ת"ד. במחקרים קודמים הראו שזיהומים בדרכי הנשימה הם סיבה מרכזית לאשפוז בילדים עם ת"ד, וקבוצת ילדים אלה נמצאת בסיכון מוגבר ללקות בזיהומים אלו. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להשוות את משך האשפוז וסיבוכים כתוצאה מדלקת ריאות נרכשת בקהילה בין ילדים עם ת"ד לבין ילדים ללא מחלות רקע.

שיטות- מחקר רטרוספקטיבי קוהורט, המבוסס על גיליונות מטופלים בשלושת בתי החולים המרכזיים בירושלים: הדסה עין כרם, הר הצופים, ושערי צדק. אוכלוסיית המחקר כללה 163 ילדים בגילאי 0-14 עם ת"ד שהתאשפזו עקב דלקת ריאות (ינואר 2015- דצמבר 2019), ובקבוצת הביקורת 163 ילדים ללא מחלות רקע שהתאשפזו באותן שנים מאותה סיבה. לכל ילד עם ת"ד הותאם ילד בריא בד"כ, שהתאשפז באותו החודש באותה המחלקה ועם אותה אבחנה. כדי להימנע מהטיות הקשורות למגפת הקורונה בחרנו במקרים שאירעו לפני התפרצותה.

תוצאות- ממוצע ימי האשפוז היה כפול בילדים עם ת"ד לעומת קבוצת הביקורת. נמצא קשר מובהק בין מחלות רקע נוספות כגון- מחלות לב, ו/או מחלות ריאה כרוניות, לבין משך האשפוז. במודל רב משתנה נמצא כי בילדים עם ת"ד, מחלת לב משפיעה יותר על משך האשפוז מאשר התסמונת עצמה. בנוסף, מספר כפול של ילדים עם ת"ד נזקקו לחמצן, וממוצע משך השימוש בחמצן היה ארוך יותר. יותר ילדים עם ת"ד נזקקו להנשמה ולאשפוז בטיפול נמרץ.

סיכום- תסמונת דאון מהווה גורם סיכון לאשפוזים ארוכים ומסובכים יותר כשהאבחנה היא דלקת ריאות, ובמיוחד כאשר קיימת ברקע מחלת לב.