הכינוס השנתי של החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית - חיפ"ק 2022

האניגמה של LSV בזיהום מולד ב CMV, האם יש קשר לירידה בשמיעה?

יעקב אמיר 1 Nnaiera Assalia 2 יעקב אמיר 2 Michal Meir Efi Bilavsky
1ילדים, בית חולים מעייני הישועה, ישראל
2ילדים, בית חולים מעייני הישועה

LSV Lenticulostriatal vasculopathy)) הוא ממצא הדמיתי באולטרסאונד ( US) המדגים כלי דם מודלקים שמקורם ב MCA ומספקים דם לגרעינים הבזלים וקפסולת הטלמוס.

בשתי עבודות רטרוספקטביות שפורסמו לפני כעשור על 230 תינוקות, נמצא קשר בין LSV לירידה מאוחרת בשמיעה. טיפול מונע בואלגנציקלוויר מנע חלק גדול מהירידות המאוחרות בשמיעה. לעומת זאת בעבודה שלישית שפורסמה לפני שנתיים לא נמצא כי LSV היה סימן המנבא ירידה מאוחרת בשמיעה.

מטרת העבודה הנוכחית היא לנסות להבין מה משמעותו של ה LSV בזיהום מולד ב CMV.

שיטות

עבודה רב מרכזית רטרוספקטבית. השערת המחקר הייתה שעקב השיפור במכשירי האולטרסאונד, באחוז גבוה ניתן לזהות חשד או רמז ל LSV. לכן בעבודה זאת נעשתה הפרדה בין LSV משמעותי לממצאי LSV שהוגדרו כקלים על ידי הבודק.

נכללו כל התינוקות עם CMV מולד שנולדו בשלושת מרכזי המחקר ועברו: 1 בדיקת אולטראסאונד מוח לאחר הלידה 2 מעקב שמיעה מעל שנה לפחות.

תוצאות

נכללו במחקר 819 תינוקות. בקבוצה עם US תקין ירידה בשמיעה נמצאה ב 19.5%, נמוך בצורה משמעותית מקבוצת התינוקות עם LSV משמעותי , 36%, P<0.001. ל 456 היה אולטרסאונד תקין לאחר הלידה ומתוכם, 382 לא קיבלו טיפול מניעתי בואלגנציקלוויר. ל 272 תינוקות נמצא LSV משמעותי ומתוכם 47 לא קיבלו טיפול מניעתי. ירידה מאוחרת בשמיעה נמצאה ב 20 (%5.2) בקבוצה עם US תקין, נמוך בצורה משמעותית מקבוצת התינוקות עם LSV משמעותי בהם ירדה השמיעה ב 6, (%12.8) P=0.041

מסקנות: במחקר רטרוספקטבי זה, שכלל 819 תינוקות, ניתן לראות שממצא ב US לאחר הלידה של LSV משמעותי, הוא סמן ברור לסיכון לירידה מאוחרת בשמיעה, ויש לשקול בתינוקות אילו טיפול מניעתי בואלגנציקלוויר.