קונגרס העולמי ה-18 למדעי היהדות

Food Habits of Biblical Peoples As Reflected in Archaeological Plant Remains

author.DisplayName

בוטניקה ארכיאולוגית היא חקר של שרידי צמחים שנמצאו באתרים ארכיאולוגיים. שרידים אלו, בעיקר זרעים ופירות, משתמרים אלפי שנים באתרים ארכיאולוגיים בדרכים מגוונות; פיחום, יובש, קיפאון, מינרליזציה, מתחת למים ועוד. שיטות המחקר כוללת עבודת שטח של איסוף החומר באתר, ועבודה במעבדה בה מפרידים את שרידי הצמחים מהסדימנט, מגדרים אותם בעזרת מגדירי צמחים ואוסף השוואה (לרוב לרמת המין, למשל: חיטה דו-גרגרית, נורית אסיה וכד`) ומצלמים אותם. הרכב מיני הצמחים במכלול הבוטני ארכיאולוגי, יחד עם המידע האקולוגי הנלווה אליו, מאפשרים לשחזר היבטים נרחבים של החיים הקדומים, כגון נוף, אקלים, קשרי מסחר, חקלאות, תזונה ומצב סוציו-אקונומי.

הרגלי תזונה יכולים ללמד רבות על אוכלוסיות ותרבויות אנושיות; איכות התוצרת החקלאית, מגוון המזון, שימורו ואחסונו, רמת ההקפדה על תזונה נכונה ומאוזנת, ייבוא וצריכה של מזונות יוקרה ועוד. כמו כן, שימוש בצמחים מסוימים המכילים רעלנים (כגון קטניות למיניהן) ומחייבים שימוש בידע קודם לצורך הכנתם למאכל.

בהרצאתי אדבר על שרידי צמחים מאתרים שונים בדרום הלבנט – מהגליל המערבי ועד לדרום הערבה. כולם מתוארכים לתקופת הברזל (מאות עשירית–שמינית לפנה"ס) ומייצגים עמים שונים – פלשתים, יהודאים, ישראלים, אדומים ועוד. הממצא הבוטני ארכיאולוגי חושף כי תזונה ים תיכונית, הכוללת צריכה של שבעת המינים המתוארים בתנ"ך, הייתה נפוצה בימי עבר, כמו היום. יחד עם זאת, נתגלו כמה הרגלי תזונה שונים בין העמים היושבים באזור, המלמדים על מוצאם הגיאוגרפי, מעמדם הסוציואקונומי, ועל ענף החקלאות העיקרי באזורם. עדות ישירה זו, שרידי מזון של עמים מקראיים, יכולה להאיר את התרבויות המקומיות הקדומות, כמו גם את היחסים בין העמים באור חדש.