The 18th World Congress of Jewish Studies

The Jewish Tradition of Soviet Jews

מאמר זה מוקדש לניסיון סוציולוגי ראשוני לתאר את קיום הפרקטיקות היהודיות הנסתרות והפעילות היהודית המסורתית בקרב יהודי ברית המועצות בשכבות רחבות ולא דתיות באוכלוסייה, שנולדו לאחר מלחמת עולם השנייה.

מתוך העדויות שאספתי עולה בבירור שלדורות הקודמים, הסבים וההורים של הדור שנולד לאחר מלחמת עולם השנייה, יוצאי עיירות יהודיות קטנות בפולין, בבלארוס ובאוקראינה, בתחום המושב לשעבר, היה תפקיד מכריע בשמירה על גחלת היהדות בתנאים קשים של התבוללות ושל משטר סובייטי אנטי-דתי מובהק. הם גדלו במשפחות יהודיות אדוקות בתחילת מאה הקודמת, היו חסרי השכלה, עסקו במסחר ובמלאכה, נמנו עם שכבת בעלי הצווארון הכחול, שרדו את התלאות של המאה ה-20, האריכו ימים, וחיו בשוליים של החברה הסובייטית. יוצאי השטייטל נשאו את המסורת היהודית וליכדו סביבם את המשפחה היהודית המורחבת. הם חיו חיים כפולים אך חיוניים, תוססים ומלאים.

השוליות הגאוגרפית והחברתית אפשרה להם לשמור על מנהגי היהדות בתקופה הסובייטית שהתאפיינה ברדיפות של הדת תוך הרפיה מסוימת ורדיפות מחודשות.

המסורת של היהודים הסובייטים הייתה לעתים קרובות מקוטעת ופרגמנטרית והתקיימה לרוב בזירה הפרטית של חיק המשפחה. היא התאפיינה במתן שמות לזכר קרובי משפחה, בישול מאכלים יהודיים לפי מתכונים משפחתיים, שחיטת עופות וקיום חגים יהודיים, כגון פסח וראש השנה, עריכת חופות וברית מילה בסתר.