The 18th World Congress of Jewish Studies

Dump Dwellers: The Garbage Motif in Jewish Literature

author.DisplayName

בהרצאתי אבקש לבחון את המוטיב של "מגורים באשפה" ולבחון את משמעותה הספרותית, התיאולוגית והחברתית. הרצאתי תתמקד בשני מוקדים טקסטואליים עיקריים: ראשית, אעסוק בסיפור על זוג העניים המתגורר בערימות האשפה המופיע בחיבור "בן המלך והנזיר" מן המאה ה-13. משל זה, שהוא גילום נרטיבי של הפתגם "איזהו העשיר השמח בחלקו", זכה להתקבלות רחבה, בין היתר אצל ר` יעקב יוסף מפולנאה, ולעיבודים רבים. בהמשך לכך אבקש לבחון את הסיפור התלמודי על האל הבונה את ארמונו על האשפה (בבלי, חגיגה טז ע"א), ואת עיבודיו החסידיים.

בהרצאתי אבקש לברר את התשתית הריאלית של הסיפורים הללו, את מקומה של האשפה בדמיוּן העירוני של התקופה, את התיאולוגיה העולה מהם, ואת המבנה החברתי שהם משקפים, תוך השוואה לתיאורי ערים ותיאורי המגורים באשפה בתרבויות ובתקופות שונות. בנוסף, ארצה לבחון את היחס לחומר שעולה מהם: כיצד האשפה נתפסת בטקסטים הללו? איזה פוטנציאל תיאולוגי היא טומנת בחובה?

הרצאה זו מתקשרת לדיונים אחרים שלי באשפה, אנתרופוצנטריות ומשבר האקלים, לצד שאלות של תיאולוגיה ופואטיקה. דרך הפרספקטיבה של המגורים בעיר אני מבקשת להציע אופציה נוספת למחשבה האקו-פואטית הפונה לטבע שמחוץ לעיר, ומבקשת להבין אילו אתגרים העיר הציבה ביחס לצריכה, ואילו פתרונות ספרותיים ותיאולוגיים נוצרו מתוך האתגרים הללו. אני רוצה לבחון אם הפתרונות הללו קשורים לדימוי של היהודי כ"מלוכלך", ולצאת מתוך כך לאסתטיקה הפורעת את דרך המלך של האסתטיקה המערבית, נמצאת בשולי העיר, ומציעה, לפחות באופן ספרותי, דמיוּן של מגורים אחרים.