קונגרס העולמי ה-18 למדעי היהדות

The Important Role of Menachem Azaria da Fano in the Publication of the Writings of Moses Cordovero

במחקרי "הספרים המודפסים של שנות ה"שין" (1540- 1640) כמקור לחקר חיי הרוח של החברה היהודית" נותחו סטטיסטית כ-5600 כותרים עבריים שונים שהודפסו ב-76 ערים ובכ-150 בתי דפוס, באירופה ובאימפריה העות`מאנית.

כותרים אלו התחלקו בין חומרים "קלאסיים" ובין יצירותיהם של סופרים בני הזמן. ברשימת הספרים המודפסים מופיעים 21 כותרים מפרי עטו של משה קורדוברו והוא אחד מקבוצה מצומצמת מאוד (מניין) של יוצרים בני התקופה שזכו להדפסה של למעלה מ-20 כותרים. משה קורדוברו זוכה במקום הראשון והמכובד של יוצר בן התקופה במספר הכותרים השונים שהודפסו.

לאנשי צפת היה ייצוג מכובד בקרב הכותבים "המודרניים". בלטו ביניהם יוסף קארו עם 108 כותרים מודפסים ומשה אלשיך עם 44 כותרים אך ראוי לציין שהם פרסמו "סדרות".

בבחינה מדוקדקת של הפרטים הכלכליים והמעשיים הקשורים להדפסת ספרי קורדוברו בולט תפקידו של הבנקאי ואיש הרוח היהודי, מנחם עזריה מפאנו, "כמביא לבית הדפוס". משימה זו לא נזנחה על ידיו גם אחרי מותו המוקדם של קורדוברו, עת סייע בידי בנו, גדליה, להוציא לאור את הספרים שלא יצאו בחיי אביו.

אבחן כאן את הקשר בין קורדוברו, היוצר המגוון והמקורי, שהקדיש 28 שנים מחייו לכתיבה שופעת ובלתי פוסקת ליזם הכלכלי והביצועי, מנחם עזריה מפאנו, ולדינמיקה המיוחדת של הדפסת הספרים העבריים בין השנים (1540 - 1640).