קונגרס העולמי ה-18 למדעי היהדות

Religious and Educational Ideologies in the Bible Teaching of Israeli Secondary State Religious Education

author.DisplayName

ההרצאה מבוססת על מחקר שנערך במסגרת עבודת דוקטורט בנושא של "אידאולוגיות דתיות וחינוכיות בהוראת תנ"ך בחינוך הממלכתי דתי העל יסודי". במחקר, השתתפו 10 מורים אשר נבחרו מתוך 5 הקבוצות האידיאולוגיות והחברתיות בחינוך הממלכתי דתי (להן: החמ"ד). המחקר נערך בגישה איכותנית והתבסס על ראיונות חצי מובנים, תצפיות בשיעורי המורים.

המחקר התמקד בשאלה הבאה: מהן אוריינטציות ההוראה של מורים לתנ"ך בחינוך הממלכתי דתי, ומהן האידאולוגיות הדתיות והחינוכיות של המורים?

ממצאי המחקר חושפים את אוריינטציות ההוראה של מורים לתנ"ך בבתי ספר של החינוך הממלכתי-דתי העל יסודי בישראל, המורכבים מהאידאולוגיות הדתיות וחינוכיות של המורים.

במחקר עלו שלוש אוריינטציות עיקריות הקשורות לאידאולוגיה הדתית: אוריינטציית "ענוה פרשנית", אוריינטציית "יושר וכנות פרשנית" ו"אוריינטציה משלבת".

בנוסף לאוריינטציות העיקריות, עלו במחקר אוריינטציות אידאולוגיות סמויות החושפות את הרב ממדיות האידאולוגית הקיימת בקרב מורים ביחס להוראת התנ"ך: 1. אוריינטציה לאומית – ציונית2. אוריינטציה לאומית- משיחית 3. אוריינציה לאומית פוליטית. 4. אוריינטציה דתית קיומית. 5. אוריינטציה ערכית מוסרית. 6. אוריינטציה מזרחית

עוד עולה ממצאי המחקר האידאולוגיות החינוכיות של המורים, המשלבים באופן זה או אחר את שלושת אידאולוגיות העל החינוכיות עפ"י לם (2002) האקולטורציה, הסוציאליזציה והאינדיבידואציה.

נמצא כי קיים מתח אצל כל המורים המלמדים לבגרות, בין התפיסות בין תפיסות "האקולטורציה" והסוציאליזציה", שמגיע לשיאו אצל מורים המלמדים במקיפים. וכן מתח בין תפיסות "האקולטורציה" ו"האינדיבידואציה" המנכיחים את הקושי העמוק שקיים בלימוד תנ"ך עבור מורים דתיים השמרנים במפגש בין ההנחות הדתיות המוקדמות לפשט הפסוקים. ובין הרצון לראות בדמויות המקראיות מודל חינוכי, לסיפורים שבהם מוצגים חטאים. בנוסף עולה המתח המובנה בין תפיסת האמון וקבלה ללא עוררין הקיימת בחינוך דתי, להדגשת הרציונליות בחינוך מודרני השואפת פעמים רבות למורכבות ולשינוי.

בשאלת היחס בין האידאולוגיה הדתית לחינוכית של המורים עלה כי לא קיימת בהכרח התאמה בין אידאולוגיה דתית שמרנית לאידאולוגית "האקולטורציה" הנחשבת לאידאולוגיה חינוכית שמרנית מסורתית, וכן התאמה בין אידאולוגיה דתית ליברלית לאידאולוגית "האינדיבידואציה" הנחשבת כאידאולוגיה חינוכית פרוגרסיבית. לעיתים אף נמצאו יחסים הפוכים כאשר המורה הוא בעל אידאולוגיה דתית שמרנית ואידאולוגיה חינוכית פרוגרסיבית וכן להיפך.