מטרה: ללמוד על הדרכים הייחודיות בהן נקלטים עולים בגיל זיקנה בישראל
שיטה: סקירת תהליך הקליטה ומאפייניה הייחודיים: הגעה ללא תכנון מוקדם או הכנה, חלקים מבני המשפחה נשארו בארץ המוצא או במדינת מעבר/ מדינה קולטת אחרת.
ממצאים: הקשישים העצמאיים מופנים לבתי המלון לתקופה קצרה, שם נעשה כל תהליך הטיפול במסמכים, מבתי המלון יוצאים למגורים עצמאיים (שכירות, לבד או עם קרובי המשפחה), מקבצי דיור הוסטלים, סידורים מוסדיים, כל אחד בהתאם למצבו. במקרים בהם נדרשת התערבות וסיוע של שירות הרווחה, עו"סים מאגפי הרווחה הרלוונטיים ועו"סים ממשרד הקליטה מסייעים לקשישים בבניית תכנית קליטה מתאימה למצבם. פרט לטיסות רגילות בגל העלייה הנוכחי, הגיעו טיסות הצלה, בטיסות עלו קשישים עם בעיות רפואיות מורכבות, רובם ניצולי שואה. במסגרתן הגיעו מעל 80 קשישים חולים, ברמות תפקוד שונות. טיסות אלה היו מלוות ע"י צוותים רפואיים ומתנדבים, נעשה תכנון טרום עלייה ברמה בין משרדית (משרד העלייה, משרד הבריאות, משרד הרווחה, הסוכנות היהודית, הקרן לידידות, זק"א, ג'וינט ישראל ועוד) לגבי כל קשיש שהגיע דרך הטיסות המיוחדות. כמו כן, נבנה הסדר חדש עם משרד הבריאות אשר כלל בית חולים קולט לקשישים הזקוקים להתערבות רפואית דחופה ישירות משדי התעופה (אסף הרופא) ומסגרת קולטת (בית חולים גריאטרי שמואל הרופא) לקשישים שמצבם הרפואי / התפקודי אינו ברור , מסגרת מעבר לאבחון ובירור , כאשר בהמשך נעשית הפניה לדיור התואם את מצבו של הקשיש (קהילה / דיור מוגן/ סידור מוסדי ).
מסקנות: סוגיות מרכזיות שעלו: 1.קיים צורך במתן מידע על מיצוי זכויות בשפה הרוסית (קצבת זקנה, השלמת הכנסה, חוק סיעוד, מרכזי יום, זכויות ברשות לניצולי השואה, הסבר על אגפי הרווחה, הסבר על סידורים מוסדיים, ציוד רפואי, התאמת מגורים למצב תפקודי וכד'). 2. קיים צורך בסיוע במימוש הזכויות ובסנגור (מילוי טפסים, פניות רגילות, פניות חריגות וכדי), 3.קיים צורך בסיוע נפשי החל מתמיכה זמנית עד טיפול נפשי ממושך בשפה הרוסית; הצורך בולט עקב העלייה לא מתוכננת ובצל המלחמה ובצל הקורונה. 4. קיים צורך בהפגת הבדידות 5. עולה הצורך בבניית נוהל טיפול בקשישים ללא כשרות משפטית בשל מצבם הבריאותי (בשיתוף עם משרד הבריאות, משרד הרווחה, נתיב שירות של ליווי לבדיקות וטיפולים רפואיים, סיוע בקביעת תורים לקבלת שירותים רפואיים, כולל הצורך בהסעות בטרם קבלת חוק סיעוד (בעיקר לקשישים השוהים בבתי המלון של המשרד).