טיפול מתקדם בשפכים סניטרים מליחים לצרכי מיחזור ושימוש חוזר בתעשייה

ערן צפתי חיים שיינדורף
תהליך, טכנולוגיות לשימור הסביבה, ישראל
במדינת ישראל הסובלת ממעגלי בצורת וממחסור כרוני במים,  מיחזור ושימוש חוזר של שפכים מהווה גורם חשוב במדיניות ניהול משקי מים במפעלי תעשייה שונים.
במסגרת הפרויקט המתואר כאן מיושם תהליך מתקדם של ריאקטור ביולוגי ממברנלי (MBR) לטיפול בשפכים סניטרים הנוצרים במפעלי ים
המלח בסדום לצורך שימוש חוזר בקולחים כמי ספיגה בסקרברים כימים במפעל.
מקור המים לשימוש סניטרי של עובדי מפעלי ים המלח הוא מי קידוחים מליחים המאופיינים במליחות של  - כ 1%  TDS. כתוצאה מכך נוצרים שפכים בעלי אופי סניטרי ייחודי עם תכולה גבוהה של מלחים מינרליים. מליחות זו יוצרת אתגר מיוחד לטיפול ביולוגי בשפכים אלה לצורך הרחקת תרכובות אורגניות , חנקן וזרחן בכדי לייצר קולחים באיכות גבוהה הניתנים לשימוש חוזר במפעל.
לכן הוחלט ליישם כאן תהליך ביולוגי מתקדם מסוג MBR עם ממברנות אולטראפילטרציה שיאפשר שימור ריכוזי ביומסה גבוהים בריאקטורים הביולוגיים השונים. ריאקטורים אלה משלבים תהליכי חימצון חומר אורגני  וחנקן אמוניקאלי בתהליך ניטריפיקציה בריאקטור אירובי, עם תהליך דניטריפיקציה בריאקטור פרה-אנאוקסי באמצעות סחרור פנימי. בנוסף לכך מתקיימת הרחקה של שאריות זרחן באמצעות שיקוע כימי על ידי מלחי ברזל המוספים ישירות לריאקטור הביולוגי האירובי לפני שלב ההפרדה בממברנות האולטראפילטרציה.  
קולחי מערך הטיפול הביולוגי המתקדם מאופיינים בתכולת מוצקים מרחפים נמוכה מאד (פחות מ-1 מג"ל), בעכירות נמוכה (כ-1 NTU) , ריכוזי חנקן אמוניקאלי פחות מ-0.5 מג"ל, חנקן כללי פחות מ-5 מג"ל וזרחן כללי פחות מ-1 מג"ל. קולחים אלה עוברים חיטוי באמצעות סודיום היפוכלוריט עם שארית כלור חופשי של 1 מג"ל ומשם מוזרמיםלמאגר תפעולי.
כל הקולחים הנאספים במאגר התפעולי נסנקים בחזרה אל המפעל ומשמשים כמי ספיגה של גזים תהליכיים שונים במערכות סקרברים הקיימות במפעל. הקולחים מחליפים מים שפירים יקרים ששימשו לצורך זה עד להפעלת מתקן הטיפול.
חברת טכנולוגיות לשימור הסביבה תכננה, הקימה ומפעילה את מערך הטיפול המיחזור והשימוש החוזר והוא פועל בהצלחה רבה וללא תקלות מזה כשנתיים.








Powered by Eventact EMS