תר"מ – תכנון רגיש למים – מהווה מרכיב בפיתוח בר-קיימא, המכוון לשילוב שיקולי מים בתכנון עירוני ואזורי. תר"מ מחבר את הידע והפרקטיקה של תכנון ערים ואזורים ושל אדריכלות נוף עם ניהול משאבי מים. תר"מ מחייב פעולה מתואמת וסינרגטית של מתכננים ואדריכלים, אקולוגים ומהנדסים, בעבור השגת תועלות מגוונות, תועלות מימיות וסביבתיות, חברתיות וכלכליות.
גישת תר"מ, המתייחסת לכלל משאבי המים ושימושיהם בעיר ובאזור המתוכנן, פותחה בעשרים השנים האחרונות בטכניון, באמצעות סידרה של תריסר מחקרים שנוהלו על-ידי נעמי כרמון (הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים) ואורי שמיר (הפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית), בהשתתפותם של אדריכלי נוף – טל אלון-מוזס ושמואל בורמיל, מהנדס מים וניקוז – אבנר קסלר, ושמונה סטודנטים שערכו את מחקריהם לתואר שני במסגרת זו. הפיתוח נעזר במימון של רשות המים, משרד הבינוי והשיכון והמשרד להגנת הסביבה. בולט בתר"מ העיסוק בניהול נגר עירוני, המכונה לעיתים "ניקוז ירוק" או "בנייה משמרת מים" (בארה"ב LID – Low Impact Development), אך בתר"מ נכללים גם נושאים אחרים, כמו חיסכון במים, שיקום נחלים עירוניים ועוד.
הרצאתנו תכלול שני פרקים עיקריים: האחד - הצגת תר"מ, תועלותיו ועקרונותיו, והשני – דיווח מתומצת על פרויקטים שמשתמשים בעקרונות תר"מ, על מנת לשפר את איכות החיים בעיר הישראלית.
מבין עקרונות תר"מ נזכיר כאן: (1) כל פרויקט תר"מי (וכל אמצעי תר"מי) מכוון להשגת מטרות מגוונות – מימיות, אקולוגיות, חברתיות וכלכליות; (2) היזון חוזר מתמיד בין מחקר וביצוע; (3) שיתוף פעולה רב-דיסציפלינארי מראשית התכנון של כל פרויקט; (4) תכנון וביצוע בהתאם לטבע (בהתאם למבנה הגיאוגרפי-הידרולוגי הטבעי) ולא בניגוד לו; (5) דגש על תכנון מונע ולא רק על תכנון מגיב; (6) תכנון משולב על פי עקרונות זהים בכל רמות התכנון: מן המגרש היחיד, דרך המבנן, השכונה והיישוב בכללו, ועד אגן הניקוז כולו. (7) "קטן הוא יפה" (כלשון הסיסמה שטבע הכלכלן שומכר, 1973).
הפרויקטים שנסקור בקצרה כוללים: פארק הכניסה לאוניברסיטת וירג'יניה (ארה"ב); תכנון רגיש למים במודיעין, בראש העיין, בראשון לציון וברעננה.