ביצוע מוצלח של פרויקט תלוי בגורמים רבים ואחד מהם הוא הבחירה במנהל פרויקט מתאים. במאמר זה מוצגת מערכת תומכת החלטה לבחירת מנהל לביצוע פרויקט עתידי מתוך קבוצה של מועמדים פוטנציאליים. תהליך הבחירה המוצע מבוסס על הערכת הביצועים של המנהלים הפוטנציאליים בעבר. המערכת המוצעת קובעת ציון יחסי לכל אחד מהפרויקטים שנוהלו בעבר על ידי המועמדים ומדרגת אותם בשיטת דירוג שמבוססת על מתודולוגית "ניתוח מעטפת הנתונים" (DEA). המערכת המוצעת כוללת ניתוח ביצועים השוואתי באמצעות מבחן סטטיסטי לא פרמטרי (Mann–Whitney–Wilcoxon U test) על פי רמת המובהקות שנקבעת על ידי מקבלי ההחלטות בארגון. המערכת מאפשרת לבצע השוואה זוגית של איכות הביצועים בין המנהלים, לקבוע אם ההבדל באיכות של ביצועי העבר מובהק מבחינה סטטיסטית ולהגדיר קבוצת מנהלים פוטנציאליים עם ביצועים עדיפים. מקבוצה זאת עשוי להיבחר המועמד הסופי לניהול פרויקט עתידי.
הבנייה של המערכת תומכת ההחלטה:
בשלב הראשון נבחרים הפרויקטים שבוצעו בעבר כבסיס לדירוג המנהלים הפוטנציאלים ונרשמים הנתונים שלהם כמו שם מנהל הפרויקט, תקציב הפרויקט, משך הביצוע הצפוי, תקציב ההטמעה והערכים האלה בפועל.
בשלב השני מגדירים את התשומות והתפוקות לצורך הפעלת שיטת הדירוג. תשומות אפשריות הן: יציבות הפרויקט מבחינת עלות או זמן (על פי היחס בין הערכים המתוכננים לסטיות התקן שלהם); היחס בין תוחלת הזמן המתוכנן לתוחלת העלות. תפוקות אפשריות הן: היחס בין הזמן (העלות) המתוכנן לזמן (העלות) בפועל; היחס בין מֶשֶך הפרויקט (עלותו) לבין מֶשֶך ההטמעה (עלותה).
בשלב השלישי בוחרים בשיטת דירוג מתאימה ועל פי ערכי התפוקות והתשומות שנבחרו מחשבים את הציונים היחסיים של כל הפרויקטים. על פי ציונים אלו מדרגים את כל הפרויקטים.
בשלב הרביעי מחשבים את הציון של כל מנהל פרויקטים על פי ממוצע הדירוגים של הפרויקטים שביצע כפי שחושבו בשלב הקודם. מנהלי הפרויקטים מדורגים לפי ממוצע הציונים.
בשלב החמישי בוחנים את ההבדלים באיכות הביצועים בין כל זוג מנהלים על פי מבחן U (חד צדדי). הפלט של המבחן הוא רמת המובהקות הגבולית שלפיה יש לדחות את ההנחה שאין הבדל בין שני מנהלי הפרויקטים. בשלב זה מתקבלת מטריצה סימטרית שכל איבר בה מציין את רמת המובהקות של ההשערה שאין הבדל בביצועים של זוג מנהלי פרויקטים.
בשלב האחרון קובעים את רמת המובהקות a שעבורה מקבלי ההחלטה לא ידחו את ההשערה שלזוג מנהלי פרויקטים רמת ביצועים זהה. אם הערך במטריצה גבוה מ-a אזי אין לדחות את ההשערה שהביצועים של זוג מנהלי הפרויקטים זהים. אם הערך במטריצה נמוך מ-a, אזי יש לדחות את ההשערה של זהות בביצועים ואז ניתן להסיק שלאחד ממנהלי הפרויקטים (זה שמדורג גבוה יותר) ביצועים עדיפים באופן מובהק על חברו. אם מקבלי ההחלטה יבחרו ב-a קטנה יותר, קבוצת מנהלי הפרויקטים המועדפים תגדל ולהפך. כל מנהל פרויקטים שמולו עומד מנהל פרויקטים אחר שביצועיו עדיפים משלו באופן מובהק ייגרע מרשימת המועמדים לניהול הפרויקט. מתוך קבוצת המנהלים שלא נגרעו ייבחר המנהל לפרויקט העתידי. המערכת מבטיחה שקבוצת המועדפים לא תהיה ריקה.
ייחודיות המערכת הוא בשילוב של שלושה כלים תומכי החלטה: ניתוח רב-קריטריוני; שיטת דירוג שקובעת ציונים לפרויקטים על פי משקלות שנקבעים בצורה אובייקטיבית; וניתוח סטטיסטי לא פרמטרי. המערכת מצביעה באופן אובייקטיבי על המועמדים המועדפים לניהול הפרויקט כתוספת לשיקולים אחרים. המערכת יושמה בהצלחה על קבוצה של 51 פרויקטים בעלי מאפיינים דומים בתחום ה-IT שנוהלו על ידי 11 מנהלי פרויקטים.