הקשר בין התשתית הארגונית לניהול הידעלבין מידת החדשנות הארגונית: חקר מקרה

דן בוכניק
הנדסת תעשיה וניהול, בית ספר הגבוה לטכנולוגיה

בעשורהאחרון, ארגונים עסקיים רבים בעולם וגם בארץ החלו לזהות כי ניצול וניהול נכון שלמשאבי הידע הקיימים בארגונים הוא המתווה לארגון אפקטיבי. הנחת היסוד הזאת נובעתמהעובדה, כי הטמעת תשתית ארגונית לניהול הידע מובילה לחדשנות הארגונית. כיום, אלפיארגונים ברחבי העולם הכירו בעובדה, שמידת החדשנות הארגונית והיכולת הארגוניתלהמשכיות פיתוח מוצרים חדשים מהווים תנאי הכרחי להישרדות ותחרותיות הארגון.

מתחילתשנות השמונים, אנו עדים לעלייה דרמטית בכמות המחקרים התיאורטיים בתחום ניהול הידע.ההכרה בעובדה שפעילות ארגונית לניהול הידע מובילה להתייעלות הארגונית וחוסכתמשאבים ארגוניים בכל תחומי העשייה הארגונית הובילה להתפתחות גישות שונות לחקרתשתית הארגונית לניהול הידע. תרומתו של ניהול הידע לארגון יכולה להימדד באמצעותהערכת היעילות והאפקטיביות של תשתית ארגונית לניהול הידע. תשתית זו כוללת מרכיביםמולטי-דיסציפלינאריים מתחומים ארגוניים שונים. יחד עם זאת, רק מחקרים מעטים שבוצעועד כה התמקדו במתן הגדרה תיאורטית רחבה ככל שניתן לתשתית ניהול הידע, ובבחינההאמפירית על היעילות והאפקטיביות של תשתית זו. במטרה לפתח את הגישה המקיפה לחקרתשתית ארגונית לניהול הידע על כל מרכיביו ולהעריך את תרומתה של תשתית זו על מידתהחדשנות הארגונית, הוחלט להתמקד במחקר הנוכחי במספר סוגיות:

א. עוסקתבהגדרת מחזור החיים של משאב הידע בארגון. בעקבות ניתוח תוצאות מחקרים אשר נמצאובספרות המחקרית, הוגדרו במחקר הנוכחי ארבעה שלבים עיקריים במחזור חיי משאב הידעהארגוני: יצירת ידע, איסוף ידע, אחסון ואחזור ידע ושיתוף והפצתידע.

ב. עוסקתבהגדרת תשתית ארגונית לניהול הידע. לאחר בחינה מקיפה של מודלים לתשתית ארגוניתלניהול הידע בספרות המחקרית, הוגדרה בעבודת מחקר זו תשתית הארגונית לניהול הידעהכוללת ארבעה מרכיבים עיקריים: תהליכים, טכנולוגיות מידע, תרבות ארגונית ולמידהארגונית.

ג. מתייחסת למרכיב התרבותהארגונית ותפקידו הממתן בקשר בין מרכיבי התהליכים, טכנולוגיות מידע ולמידההארגונית לבין מידת החדשנות הארגונית.

אילכך שוער, שברמות נמוכות של מרכיב התרבות הארגונית, הקשר בין מרכיבי תהליכים,טכנולוגיות מידע ולמידה הארגונית ובין מידת החדשנות הארגונית, מתמתן.

עלמנת לבחון את הסוגיות שהוצגו לעיל, נערך מחקר שדה בקרב 5-6 חברות של טכנולוגיותעלית (הייטק). הנתונים נאספו מ-198 עובדי ידע (KnowledgeWorker). הנתונים של המשתנה הבלתי תלוי והמשתנה התלוי נאספו באמצעותשאלונים למילוי עצמי שהופצו לעובדים.

ממצאיהמחקר מצביעים על קשרים ליניאריים וחיוביים בין תשתית ארגונית לניהול הידע לביןמידת החדשנות הארגונית. כמו כן נמצא, כי לכל המדדים של התשתית הארגונית לניהולהידע קיים קשר מובהק למידת החדשנות הארגונית. אולם, לא נמצא קשר מובהק בין חלקממדדי מרכיב תהליכי ניהול ידע לחלק ממדדי החדשנות הארגונית. תוצאות המחקר מצביעותעל התרומה הייחודית של טכנולוגיות מידע אשר בתשתית הארגונית לניהול הידע לשונותבחדשנות הארגונית. תוצאות אלה מחזקות מחקרים תיאורטיים ואמפיריים רבים אשר מקניםחשיבות עליונה לטכנולוגיות תומכות ניהול ידע והשפעתם על מידת החדשנות הארגונית.ממצאי המחקר חושפים, שמעבר לטכנולוגיות מידע, גם תהליכים תומכים ניהול ידע תורמיםלחדשנות הארגונית.המסקנה היא, שארגוני מידע נדרשים לדאוג ולהבטיח הספקה סדירה שלמידע וידעהמהווים חומר גלם עיקרי בתהליך הייצור בארגוני מידע. על מנת לעשות זאת, ארגוניםמחויבים להטמיע תשתית ארגונית לניהול הידע.









Powered by Eventact EMS