טיפול אירובי בשפכים - החלופה הירוקה באמת

אודי לשם
מנכ"ל, אקוונוס, ישראל

חברת אקוונוס פיחתה תהליך חדשני לטיהור שפכים אשר מתבסס על שילוב של מצע מקובע וחימצון ביולוגי בעזרת מיקרו-אצות. התהליך מבטיח צמצום משמעותי ביותר של צריכת האנרגיה לאיוור במכוני טיהור שפכים, מרכיב משמעותי מאד בעלויות התפעול.

תהליכי טיהור שפכים מתבססים על פירוק ואסימלציה של חומר אורגני ונוטריאנטים ע"י מיקרואורגנימים. רובם המכריע של תהליכי הטיפול בשפכים בעולם מתבצע בתנאים ארוביים. כאשר אחת העלויות העיקריות בתהליכי הטיפול בשפכים הנה האנרגיה הנדרשת בתהליך,  כאשר צרכן האנרגיה הגדול ביותר בתהליך הינו הספקת האויר, כמוצג בגרף שלהלן:

בנוסף לתהליכים האינטנסיביים, קיימים מספר תהליכים לטיפול בשפכים, המתבססים על מקור חמצן פוטוסינטטי: מיקרו-אצות הנמצאות בבריכות טיפול אקסטנסיביות. האצות הינן צמחים מיקרוסקופיים החיים בסביבה מימית, ובעת חשיפה לאור מבצעות פוטוסינתזה שבמהלכו הן פולטות חמצן למים. בין התהליכים האלה ניתן למנות בריכות חימצון פקולטטיביות, בריכות חימצון מסוחררות, וכן בריכות אצות בקצב גבוה (High Rate Algal Ponds).
בשל העובדה שבבריכות הטיפול מתקיימים במקביל אוכלוסיות אוטוטרופיות (האצות) והטרוטרופיות (בקטריות הצורכות את הפחמן האורגני מהשפכים), וריכוזי האוכלוסיות אינם ניתנים לבקרה, נדרש לרוב זמן שהיה ארוך ושטח נרחב על מנת להבטיח עמידה באיכות הקולחים הנדרשת, ולעתים קרובות קשה להבטיח איכות קולחים גבוה מאד.
 
בבסיס הטכנולוגיה שפותחה על ידי אקוונוס עומדת הפרדה בין האצות, הגדלות בתנאים מיטביים בבריכות רדודות, לבין הבקטריות הגדלות על גבי מצע מקובע בחלל לא-מואר. פעילות הפירוק הביולוגי העיקרי מתבצע על גבי הביופילם הגדל על המצע המקובע, לתוכו מוזנים השפכים, בעוד שהאצות צורכות דו תחמוצת הפחמן ונוטריינטים מהשפכים, תוך כדי ייצור אינטנסיבי של חמצן. סחרור של זרם האצות דרך המצע המקובע מבטיח העברה יעילה של החמצן הנוצר בתהליך הפוטוסינתזה, אל הביופילם, והחזרה של זרם האצות אל בריכות הגידול, המהוות מעין "מפוח פוטוסינטטי". .



התוצאה הינה מערכת אירובית אינטנסיבית ומבוקרת, היוצרת תהליך טיפול אירובי תוך צריכה מינימלית של אנרגיה, ומפיקה קולחים ברמה גבוהה ללא צורך במפוחי אוורור.








Powered by Eventact EMS