האם ניתן לשפר את רמת האינטליגנציה הרגשית בקרב צוות מחלקת ילדים?

נאדרה מוסלם 1 יצחק סרוגו 1 נגה כרם 1 אלן במברגר 1 דרורה ברקוביץ 1 איילה ראובן ללונג 3 ניבה דולב 3 אמנון רופא 2 יעקב גניזי 1
1מחלקת ילדים, המרכז הרפואי בני ציון
2הנהלה רפואית, המרכז הרפואי בני ציון
3אינטליגנציה רגשית בישראל, EQ EL

הקדמה- אינטליגנציה רגשית (EQ) הינה אוסף של מיומנויות רגשיות, אישיות וחברתיות,המשפיעות על היכולת להתמודד באופן אפקטיבי עם דרישות סביבתיות ועם לחצים. בספרות הרפואית מתואר קשר בין האינטליגנציה הרגשית של הרופא לבין אמון המטופל, שיפור יחסי רופא חולה, עבודת צוות, ניהול תקשורת, עמידה במצבי לחץ, מנהיגות ונאמנות לארגון.
מטרות- הערכת התערבות לשיפור האינטליגנציה הרגשית בקרב הצוותים המטפלים במחלקת ילדים במרכז הרפואי בני ציון והשפעתה על האינטליגנציה הרגשית שלהם ועל שביעות הרצון של המטופלים.

שיטות- הכלי המדעי המוביל בעולם למדידת אינטליגנציה רגשית הינו שאלון  EQ-I  אשר פותח ע"י פרופ' גולדמן. השאלון כולל חמישה תחומים מרכזיים- תוך אישי, בין אישי, ניהול מצבי לחץ, כושר הסתגלות ומצב רוח כללי, ובתוכם 15 סולמות. צוות מחלקת ילדים, רופאים ואחיות, מילא את השאלון ועבר תהליך של אימון על ידי אנשי צוות  EQ EL, שכלל משוב אישי וסדנאות לאנשי הצוות. בסיום התהליך הצוות מילא את השאלון בשנית. במקביל התבצעה הערכה של שביעות רצון המטופלים מצוות הרופאים והאחיות על ידי שאלון שביעות  רצון, לפני התהליך ושנה לאחר שיצא לדרך.
תוצאות- במחקר השתתפו 36 אנשי צוות (15 אחיות, 10 רופאים מתמחים, 11 רופאים בכירים). בניתוח הפרופיל הקבוצתי נצפתה עליה מובהקת במדד הכללי של האינטליגנציה הרגשית לאחר ההתערבות. עליה נצפתה גם בכל תתי-התחומים למעט בתחום הבין אישי. בחלוקה לתת קבוצות: בכל הקבוצות נצפתה עליה במדד הכללי של האינטיליגנציה הרגשית, ובקבוצת הרופאים הבכירים נצפתה העליה הגדולה ביותר. בשאלוני שביעות הרצון שמילאו המטופלים נצפתה עליה אשר היתה מובהקת לגבי קבוצת הרופאים בלבד.
מסקנות- התערבות לפיתוח האינטליגנציה הרגשית משפרת את היכולות של הצוות הרפואי ואת שביעות רצון המטופלים. יש לשקול תהליך התערבות דומה לפיתוח אינטלגנציה רגשית במחלקות נוספות.









Powered by Eventact EMS