הערכת הרבגוניות והיעילות של טיפולים שונים בילדים המאושפזים בשל ברונכיוליטיס

עינת שמואלי 1 טל ברגר 2 יונתן הרמן 3 ערן רום 1 אפרים בילבסקי 1 ליאת אשכנזי 1 בן ציון גרטי 2 שי אשכנזי 3 יעקב אמיר 1
1מחלקת אשפוז ג', מרכז שניידר לרפואת ילדים
2מחלקת אשפוז ב', מרכז שניידר לרפואת ילדים
3מחלקת אשפוז א', מרכז שניידר לרפואת ילדים
מטרה: הערכת מאפייניהם והשוואת יעילותם של טיפולים הניתנים לילדים המאושפזים בשל ברונכיוליטיס בשלוש מחלקות אשפוז שונות בבית חולים שלישוני.
חולים ושיטות: איסוף נתונים רטרוספקטיבי מתיקי אשפוז של ילדים עד גיל שנתיים אשר אושפזו בתמונה קלינית של ברונכיוליטיס בין החודשים 10/2012-3/2013.
תוצאות: נמצאו 286 ילדים העונים להגדרת המחקר. לא נמצא הבדל מובהק סטטיסטית בהתייחס לנתוני הקבלה של החולים לשלושת מחלקות האשפוז לרבות גיל, מין, מחלות רקע, היסטוריה של צפצופים, פגות, סטורציה בקבלה וכן ספירת תאי דם לבנים מקסימלית ו-CRP מקסימלי.
נמצא שימוש מוגבר באופן מובהק באנטיביוטיקה (p<0.001), אינהלציות סליין היפרטוני (p<0.001), בריקלין (p<0.001), אדרנלין (p=0.001) ובודיקורט (p=0.002) במחלקות הילדים הראשונה והשניה בהשוואה לשלישית.
מספר הימים בהם נמדדה סטורציה נמוכה מ-92% היה נמוך באופן מובהק במחלקה השלישית בהשוואה לשתי המחלקות האחרות (1.8 ימים במחלקה השלישית לעומת 2.8 במחלקה הראשונה ו-2.9 בשניה, p<0.001). בנוסף, משך האשפוז היה קצר יותר במחלקת האשפוז השלישית בהשוואה למחלקות האחרות (ממוצע של 3.9 ימים במחלקה השלישית לעומת 4.4 במחלקה השניה ו-5.0 בראשונה, p=0.012). לציין כי לא נמצא הבדל מובהק סטטיסטית בהתייחס לסטורציה המינימלית ביום השחרור בין המחלקה השלישית לשתי המחלקות האחרות.
באנליזה רב-משתנית נמצא כי הגורמים המנבאים דה סטורציות ממושכות יותר ואשפוז ארוך יותר הם- סטורציה נמוכה יותר בקבלה, ספירה לבנה גבוהה יותר וכן טיפול באינהלציות סליין היפרטוני ובאינהלציות אדרנלין.
תוצאות דומות נתקבלו גם בהתייחס ל-203 הילדים שאובחנו במשטף אף כסובלים מזיהום ב- Respiratory Syncytial Virus.
מסקנות: לא נמצאה תועלת לטיפולים שונים, לרבות אינהלציות סליין היפרטוני, בטיפול בילדים עם ברונכיוליטיס, ונראה כי השימוש בהן אף עשוי להיות קשור בהארכת משך האשפוז.








Powered by Eventact EMS