אפידמיולוגיה והיבטים קליניים של הרעלות הידרוקרבונים בילדים

אריאל טננבאום דוד רכטמן רותם רפאלי
מחלקת ילדים, המרכז הרפואי הדסה הר הצופים
 מטרות: אפיון הילדים המאושפזים בעקבות הרעלת הידרוקרבונים ותיאור היבטיה הקליניים. מציאת גורם סיכון לקליניקה חמורה יותר.
רקע תאורתי: הרעלה היא בין הגורמים השכיחים לנזק לבריאות של ילדים. לרוב נגרמת מבליעת חומר רעיל, באופן למכוון, בד"כ בגילאי שנה עד ארבע שנים. שאיפת הידרוקרבונים יכולה לגרום לפנאומוניטיס כימית, שעליה יכול להתפתח זיהום חיידקי. היא יכולה להתבטא בהקאה, חום, ירידה ברוויון חמצן. סיבוכים נוספים יכולים להופיע במערכת העיכול, הלב, מערכת העצבים ועוד.
שיטת המחקר: המחקר הינו רטרוספקטיבי, השוואתי, תיאורי ואנליטי. המידע נאסף ממאגר התיקים הממוחשב של ילדים שאושפזו לאחר הרעלת הידרוקרבונים בבתי החולים הדסה הר הצופים והדסה עין כרם, במשך עשרים השנים האחרונות.
ממצאים: בין השנים 1992-2012 אושפזו 172 ילדים עם אבחנה של הרעלת הידרוקרבונים 98.3% היו בדרך בליעה. 65.1% היו בנים ו-34.9% בנות. 11% יהודים ו-89% ערבים. 91.3% מההרעלות היו בנפט. הגיל הממוצע היה 25.9 חודשים. חציון זמן ההגעה למיון היה שעה אחת ומשך האשפוז הממוצע היה 3.29 ימים. ב-27.3% מהמקרים היתה ירידה במצב ההכרה. קוצר נשימה הופיע ב-58.1%, ו-5.8% נזקקו ל-PICU. נמצאה קורלציה חלשה בין מס' הילדים במשפחה לבין משך האשפוז. נמצא שמשך האשפוז הממוצע היה ארוך יותר בבנות ובמי שהגיעו בקוצר נשימה.
דיון ומסקנות: בסמוך להרעלת נפט יכולים להופיע הקאה, ירידה במצב ההכרה ושיעול. מאוחר יותר חום וקוצר נשימה. בד"כ מדובר במצב קל ששוכך תחת השגחה ו/או טיפול אנטיביוטי מניעתי. ברוב המקרים ניתן היה למנוע את ההרעלה, לו היו מרחיקים את הנפט מהישג ידם של הילדים.








Powered by Eventact EMS