רקע
ילדים עם מחלות מורכבות מוזנים לעתים אנטרלית מינקות בזונדה או גסטרוסטומיה. למרות ש ב –50% מהילדים צינור ההאכלה זמני , לא ניתן לגמלם עקב סירוב לאכילה עצמאית. חולים אלה הם אתגר טיפולי קשה, ושיעור ההצלחה בשיקום אכילה עצמאית באופן אמבולטורי נמוך.
מטרה
בדיקת התוצאות של תכנית טיפולית קצרה ומובנית לרכישת אכילה עצמאית בילדים עם סרבנות אכילה משנית להזנה אנטרלית, או אכילה בררנית קיצונית על פי מודל גרץ, בשיקום אכילה עצמאית.
שיטות
התוכנית כוללת 3 שבועות טיפול, בהם הילדים והוריהם מטופלים ע"י צוות רפואי , פיזיוטרפיה, קלינאית תיקשורת , הידרוטרפיה, טיפול במוזיקה, יעוץ פסיכוסוציאלי, קבוצות הורים ו"משחק פיקניק טיפולי" במסגרת אשפוז/אשפוז יום
בין 11/2012 - 10/2013 נערכו שלוש תוכניות. תנאי ההכללה כללו מצב תזונתי תקין, יכולת אכילה ובליעה תקינה , כישלון קודם בניסיון לרכישת מיומנויות אכילה ומוכנות ההורים להשתתף בתוכנית. מדדי התוצאה: גמילה מלאה מהזנה אנטרלית ו/או אכילה עצמאית, או גמילה חלקית (≥ 50%).
תוצאות
נכללו 25 ילדים בגיל 1-17.5 שנים, (17 זכרים), עם בעיות רקע כולל פגות קיצונית , היפראינסוליניזם, בעיות התפתחות, תסמונות גנטיות , פיגור PDD ומצבים לאחר ניתוח של מערכת העיכול. בתחילת התכנית ל- 20/25 תלות מלאה בהזנה אנטרלית.ול-5 בעיות אכילה מורכבות ובררנות אכילה קיצונית . 12/25(48%) מהילדים אכלו עצמאית בתום התוכנית,11/25 (44%) עברו גמילה חלקית ורכשו מיומנויות אכילה , ו 2/25 (8%) היו ללא שינוי. לא נצפו סיבוכים או תופעות לואי משמעותיות.
מסקנות
התוכנית המובנית הקצרה באשפוז/אשפוז יום לרכישת אכילה עצמאית יעילה מאוד לטיפול בילדים עם סירוב אכילה משני לתלות בהזנה אנטרלית או עם בעיות אכילה מורכבות . קיימת חשיבות רבה להתאמת הילד ומשפחתו לתוכנית .