מטרות: לקבוע את שיעור התסמונת המטבולית בילדים ומתבגרים עם עודף משקל והשמנה מישראל. להשוות את שיעור התסמונת המטבולית בישראל לנתונים מארצות אחרות ברחבי העולם.
רקע תיאורטי :
התסמונת המטבולית הינה בעיה שכיחה המורכבת ממקבץ של גורמי סיכון הכוללים: השמנה, יתר לחץ דם, דיסליפידמיה וחוסר סבילות לגלוקוז. ידוע כי במבוגרים יש קשר בין קיום התסמונת המטבולית ותחלואה קרדיו-מטבולית. ישנן עדויות כי קיומה של התסמונת המטבולית בגיל צעיר מהווה סימן לסיכון מוגבר לתחלואה קרדיו-מטבולית בחיים הבוגרים. לפיכך, יש חשיבות רבה לזהות את הילדים והמתבגרים להם תסמונת מטבולית כדי למנוע את התפתחות התחלואה בעתיד. לא ידוע מה שיעור התסמונת המטבולית בקרב ילדים ומתבגרים בישראל.
שיטת המחקר:
מדובר במחקר-סקר, בעל אופי רטרוספקטיבי. שיעור התסמונת המטבולית נבדק בקרב ילדים ומתבגרים אשר פנו להשתתף בסדנאות לשינוי אורח החיים במרכז הרפואי 'וולפסון' בשנים 2005 עד 2011. נתונים של 139 ילדים בגיל 6 עד 17 שנים נכללו בעבודה. הגיל הממוצע היה 10.9 ± 2.4 שנים, 59% בנות. 7% עם עודף משקל ו – 93% עם השמנה. נאספו הנתונים הבאים: גובה, משקל, מגדר, גיל, BMI z-score, דרגת ההתבגרות לפי טאנר, לחץ דם, רמת גלוקוז בצום ופרופיל שומנים. בנוסף, סיפור משפחתי של אחד ההורים של סוכרת מסוג 2 או יתר לחץ דם. שיעור התסמונת המטבולית נבדק לפי הגדרות שונות של התסמונת: קריטריונים מותאמים לילדים של ה – WHO, קריטריונים על שם COOK והקריטריונים המקובלים על ידי הפדרציה הבינלאומית לסוכרת.
ממצאים:
שיעור התסמונת המטבולית נע בין 12.9% בשימוש בקריטריונים של ה - WHO ועד 32.4% בשימוש בקריטריונים על שם COOK. עודף משקל או השמנה היו לכל הנבדקים. הקריטריון השכיח ביותר השני לקיום התסמונת המטבולית היה היפרטריגלצרידמיה אשר נמצאה ב – 40% עד 50% מהנבדקים (השוני נובע משימוש בקריטריונים שונים להגדרת ההיפרטריגליצרידמיה). חוסר סבילות לגלוקוז היווה את המרכיב הפחות שכיח בתרומתו לתסמונת המטבולית. בהשוואה בין קבוצת הילדים עם וללא התסמונת המטבולית לא נמצאו הבדלים בגיל הילדים ובמידת ההתבגרות שלהם. שיעור התסמונת המטבולית בקרב הנבדקים מישראל היה גבוה יחסית למדינות רבות (ארה"ב, סין, איטליה והולנד).
דיון:
שיעור התסמונת המטבולית בקרב ילדים ומתבגרים מישראל הינו גבוה ביחס לשיעור במדינות רבות אחרות. אנו סבורים כי יש לאתר את הילדים והמתבגרים העונים להגדרת התסמונת המטבולית ולמקד טיפול בקבוצה זו שהינה בעלת סיכון מוגבר לתחלואה בחיים הבוגרים.