לידות פג בישראל, בשנים 2000-2011

ליזה רובין 1,2 נירה פישר 1 שולמית גורדון 3 ציונה חקלאי 3
1המחלקה לאם ולילד, משרד הבריאות
2ביה"ס לבריאות הציבור, אוניברסיטת חיפה
3האגף למידע ומחשוב, משרד הבריאות
הקדמה
לידת פג נחשבת כאחת מתוצאות ההיריון השליליות, כמו לידת עובר מת, תמותה אימהית, תמותת תינוקות ומשקל לידה נמוך.  פגות הינה גורם מרכזי לתחלואה ותמותת תינוקות כמו גם לנכות, תחלואה ואף מוות בילדות ולאחר מכן.  רוב הדיווחים של שיעורי לידות פג מבוססים על שיעורי לידות חי ונותנים מידע חשוב אודות צרכי שירות עבור אוכלוסיית הפגים.  ,הנתיבים המובילים ללידת פג—צירים מוקדמים, פקיעה מוקדמת של הקרומים, זיהום והתרחבות הרחם יכולים להוביל באותה מידה ללידת עובר מת.  מחקרים ההמחשבים שיעור לידות פג מנתוני לידות חי בלבד יכולים לתת תת-אומדן של שיעור זה בהיותם מתעלמים מלידות המסתיימות בעובר מת אך נגרמות מאותן סיבות. הכללת עוברים מתים בחישוב שיעורי לידות פג מאפשרת אומדן מדויק יותר של הטווח בין לידות, גורם התורם ללידות פג.  
שיטה
המחקר בחן מגמות לאורך העשור האחרון, סממני סיכון ואוכלוסיות בסיכון של לידות פג בישראל.  המחקר מבוסס על הודעות של כל הלידות: הודעות לידות חי המדווחות למשרד הפנים ומשרד הבריאות והודעות עובר מת המדווחות למשרד הבריאות בלבד.  נתוני שבוע הריון ומשקל לידה תוקנו בערכים שהתקבלו מהרשת הישראלי לניאנוטולוגיה.  ערכי  שבוע הריון משנות 2007-2008  שהיו בלתי סבירים לעומת משקל הלידה הרשום נבדקו ותוקנו לאחר בדיקה פרטנית מול נתוני בית החולים בו נולד התינוק.  משנת 2009 הוכנסו שינויים ברישום שבוע הריון שהפחיתו את מספר הלידות עם ערכי שבוע הריון בלתי סבירים למשקל הלידה הרשום.  שיעורי לידות לפי שבוע הריון חושבו עבור כל השנים בין 2000-2011.  עבור השנים 2008-2011 נעשה ניתוח חד ורב משתני לבדיקת סממני סיכון ללידות פג.
תוצאות
שיעור הכולל של לידות פג לפני שבוע 37 להריון היה 6.7% והשתנה מעט בין השנים 2000-2009.  הריונות מרובי עוברים מהווים כ-2.3% מסך ההריונות אך יותר מ-50% מהריונות אלה מסתיימים בלידות לפני הזמן.  הסיכון הצולב סה"כ ללידת פג עבור אשה עם הריון מרובה עוברים היה 21.2 (p<0.001) הסיכון הגבוה ביותר היה ללידת פג בין השבועות 28-32 (סיכון צולב 30.3, p<0.001).  בניתוח שהוגבל ללידות יחיד נמצא קשר משמעותי בין לידת פג קודם ללידת פג עוקב.  לנשים ערביות, נשים שנולדו באתיופיה, מבוגרות (מעל 34 שנים), נשים עם פחות שנות לימוד ונשים שאינן נשואות נמצא סיכון בעל משמעות סטטיסטית ללידות פג.  
דיון
סיכון מוגבר ללידת פג בקרב נשים ערביות בישראל טרם הוכר, יתכן בגלל העובדה שלנשים ערביות סיכון מופחת ללידה במשקל נמוך, שימוש פחות בטיפולי פוריות ושיעורים גבוהים יותר של לידות עם סדר לידה גבוה.  שיעורים עולים של השמנה וסוכרת בנשים ילידות אתיופיה דווחו בישראל, ויתכן שהם תורמים לממצא של סיכון מוגבר ללידות פג.  יש צורך להמשיך לבחון את הסיבות ללידות פג בישראל והאוכלוסיות בסיכון במטרה להגיע לתוכניות התערבות יעילות.  









Powered by Eventact EMS