אפקט ההפקה (Production Effect) בקרב ילדים – כלי לשיפור הזיכרון

ד"ר מיכל איכט 1 ד"ר יניב ממה 2
1הפרעות בתקשורת, אוניברסיטת אריאל, אריאל
2פסיכולוגיה, אוניברסיטת אריאל, אריאל

רקע: אפקט ההפקה (The Production Effect) בזיכרון מתייחס ליתרון בזכירתן של מילים שנקראות בקול לעומת מילים שנקראות בקריאה דמומה. התופעה זוכה למחקר רב בשנים האחרונות, היא יציבה ומשמעותית בגודלה (בקרב מבוגרים גודלו של האפקט הוא כ-14-20% במבחני זיהוי). אמירה של מילים בקול משפרת את זכירתן גם ביחס לטכניקות למידה אחרות, כמו שמיעת המילים, הגייתן ללא קול, הקלדתן או כתיבתן. השיפור בזיכרון בעקבות הפקה קולית נראה גם לגירויים כגון מילות תפל, משפטים קצרים, ולמידת טקסט.

תיאורית המובחנות (The Distinctiveness Account) היא ההסבר המוביל כיום לאפקט ההפקה. לפיה, קריאה קולית  מביאה לעיבוד עמוק ולקידוד טוב יותר של המילים במערכת הזיכרון (לעומת מילים שנקראו בקריאה דמומה, וקודדו באופן דל יחסית). העיבוד המשופר מעלה את רמת המובחנות של המילים שנקראו בקול על פני המילים האחרות, כך שמעמדן במערכת הזיכרון טוב יותר, והן זמינות יותר לשליפה ולזיהוי.

לאור העובדה שהפקה קולית היא טכניקה קלה לביצוע, טבעית וזמינה במיוחד, חשוב לבדוק האם היא מתאימה גם לילדים?

מטרה: בדיקת אפקט ההפקה בקרב ילדים, הן בלמידת מילים מוכרות, והן בלמידת מילים חדשות.

שיטה: בשני ניסויים לקחו חלק 60 ילדים בעלי התפתחות תקינה בני 5 שנים. היות והילדים אינם קוראים, נעשה שימוש בהצגת תמונות של שמות-עצם כגירויי הלמידה. בניסוי הראשון נלמדו מילים מוכרות (כדור, דובי, שולחן), שליש מהן באמצעות הסתכלות בתמונה בלבד, שליש נוסף באמצעות הסתכלות בתמונה והקשבה לנסיין אומר את המילה בקולו, ושליש נותר באמצעות הסתכלות בתמונה ואמירת המילה בקול על ידי הילד. בניסוי השני נעשה שימוש בתמונות של חפצים לא-מוכרים (אבוס, אנקול, מרזב). מחצית מן התמונות נלמדו על ידי הסתכלות בתמונה והקשבה לנסיין אומר את המילה פעמיים בקולו, ומחציתן באמצעות הסתכלות בתמונה, הקשבה לנסיין אומר את המילה פעם אחת, וחזרה על המילה בקול על ידי הילד.

תוצאות ומסקנות: בשני הניסויים תועד אפקט הפקה משמעותי, דהיינו, אמירת מילים בקול שיפרה את זכירתן בקרב הילדים. נדון בתוצאות תוך קישורן לעבודת קלינאי התקשורת, המערבת הקנייה של אוצר מילים ושיפור הזיכרון.









Powered by Eventact EMS