שיפור ביכולות שפתיות אצל מטופלים אפזים לאחר שיקום מקוון מרחוק

גב' נופיה ורד 1,4 גב' עירית פלדמן 1,3 ד"ר גתית קוה 2 מר יורם פלדמן 1 פרופ' מרדכי שני 1
1מכון גרטנר, תל השומר, רמת גן
2המחלקה לחינוך ופסיכולוגיה, האוניברסיטה הפתוחה, רעננה
3בית חולים שיקומי שיבא, תל השומר
4מכון שיקום מאוחדת, אשדוד

רקע: מערכת שיקום שפה מרחוק כוללת אתר אינטרנט יעודי עם תרגילים בתחומים שפתיים שונים (סמנטיקה, פונולוגיה). הטיפול מתבצע כאשר המטופלים יושבים בביתם וקלינאית תקשורת מומחית מנחה אותם מרחוק. כל תגובה של המטופל זוכה למשוב מקלינאית וירטואלית, והקלינאית האנושית מאשרת את המשוב או מזינה משוב אחר. טכנולוגיה חדשנית של בינה מלאכותית מאפשרת למערכת ללמוד איזה משוב מתאים לאיזו טעות.

מטרה: לבדוק אם המערכת מובילה לשיפור בשפה ובהערכה של היכולת התקשורתית בקרב מטופלים אפזים.

אוכלוסייה: במחקר השתתפו 12 מטופלים אפזים, בטווח הגילאים 34-78 (ממוצע 58.2, ס"ת 11.6), 6 גברים ו-6 נשים, שעברו אירוע מוחי חצי שנה עד 5 שנים לפני הטיפול (ממוצע 23 חודשים, ס"ת 17.3). המטופלים קיבלו טיפול או שניים בשבוע, ובסך הכל 26 טיפולים במשך 14.7 שבועות בממוצע (טווח 12-19, ס"ת 2.1).

כלים: המשתתפים עברו אבחון מקיף לפני ואחרי סדרת הטיפולים, שכלל את ה- Western Aphasia Battery) WAB), מבחן שיום תמונות (שמש), מבחני שטף מילולי סמנטי ופונמי, מבחן שיום בכתיבה (PALPA 53) ושאלון הערכת תקשורת תפקודית.

ממצאים: השוואה של ציון כולל ב WAB לפני ואחרי הטיפול הראתה שיפור מובהק, השוואה של ציוני מבחן שיום תמונות לפני ואחרי הטיפול הראתה שיפור מובהק. לא נצפה שיפור מובהק במבחני שטף מילולי או במבחן שיום בכתיבה. ציון כולל בשאלון הערכת תקשורת לפני ואחרי הטיפול לא הראה שיפור מובהק. ואולם, בשאלות שעסקו בקריאה וכתיבה המטופלים דיווחו על שיפור מובהק בתום הטיפול בהשוואה לדיווח עצמי בתחילת הטיפול.

דיון: מחקר זה מראה את ההיתכנות, השימושיות והיעילות של מערכת שיקום שפה מרחוק. על מנת להמשיך ולבחון את טיב המערכת יש לבדוק אותה בקרב אוכלוסייה רחבה יותר.









Powered by Eventact EMS