רקע: באתיופיה חיים 93 מיליון אנשים, ישנן 80 שפות וקבוצות אתניות, תוחלת החיים הממוצעת היא 58. הסיבה העיקרית לחרשות היא דלקת אוזן כרונית. כמעט ואין אמצעים כירורגים לטפל בה. ישנם 13 רופאי אף אוזן וגרון באתיופיה ורק חלקם מנתח אוזנים. Grarbet Tehadiso Mahber medical facility הוא מתקן רפואי באזור כפרי במרכז אתיופיה שמבצע ניתוחי אוזנים, עיניים וטיפול שיקומי בנפגעי פוליו.
מטרה: לתאר מתקן רפואי זה, את האפידמיוליגה של הפתולוגיות של החולים שהגיעו, שיטת הבדיקה והטיפול הכירורגי.
שיטה: במהלך שבוע בדצמבר 2013 ביקר המחבר ב - Grarbet Tehadiso Mahber medical facility בבוטג`ירה באתיופיה על מנת לבצע בדיקות אוזנים ובדיקות שמיעה וניתוחי אוזנים יחד עם צוות כירורגי מקומי לאוכלוסיה מקומית דלת אמצעים.
תוצאות: יום הביקור הראשון הוקדש לבדיקתם של 113 מטופלים. בדיקות השמיעה נעשו בעזרת אודיומטר אך ללא תא אודיומטרי אטום. 95 מטופלים סבלו מדלקת אוזן כרונית, 5 סבלו מאוטוסקלרוזיס, שלושה סבלו מכולסטאטומה, חולה אחד סבל מאטרזיה וילדה אחת בת 5 היתה חרשת בשתי אוזניה מלידה. במהלך הביקור בוצעו 37 ניתוחים במהלך 5 ימים בשני שולחות ניתוח בחדר אחד על ידי המחבר והצוות הכירורגי. רוב הניתוחים בוצעו באלחוש מקומי ובעזרת טישטוש. בוצעו 29 טימפנופלסטיות, 5 סטפדוטומיות ו-3 ניתוחי מסטואיד. המטופלים עברו מעקב במסגרת המתקן הרפואי.
דיון: למרות האמצעים הדלים הניתוחים נעשו בצורה אפקטיבית ובאווירה של לימוד לכירורגים המקומיים. הצוות הכירורגי המקומי למד בצורה זו אצל כירורגים אחרים שהגיעו בעבר וכל ביקור שיפר את מיומנותם בניתוחים. באתיופיה כמעט שאין קלינאי תקשורת, יש אודיומטרים בודדים, יש תא אודיומטרי אחד וכמעט ואין מכשירי שמיעה זמינים לאוכלוסיה. נושא עלות הסוללות ובירוקרטיה ביבוא היוו מסוכה שמונעת זמינות של מכשירי שמיעה. יש צורך עצום בציוד, מתקנים כירורגים, קלינאי תקשורת, חינוך והסברה ומכשירי שמיעה במדינה זו.
לסיכום: ביקורים של אנשי מקצוע בתחום הכירורגיה האוטולוגית משפר את מיומנותם של הכירורגים המקומיים. ביקור של קלינאי תקשורת יכול להוות תרומה משמעותית גם כן.